23 12
發新話題

[砌版討論] 五夾純木橫板之選~ 求教

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

五夾純木橫板之選~ 求教

Hello!

冇打波一排, 最近想打返波; 想砌一塊手感好的5夾純木橫板, 請問以下幾塊邊款比較合適?

我係接近新手水平, 兩面反膠, 想打兩面弧快,

心目中的板,

1) BUTTERFLY KORBEL
2) YEO
3) NITAKU LATIKA
4) DHS 狂皓2

正手打過MXP同埋省狂3, 再砌板的話傾向用澀套, 請問有沒有推介? 唔想打狂, 因為覺得塊膠難打理..

反手打過R7, 黎緊想試ROZENA, 唔知會唔會唔耐用!?

謝謝~~~

而家大球年代
球越來越大
氣力要求越來越高
旋轉越來越少

唔知 intensity 仲係唔係一個好選擇呢

nittaku 木結他
正手mxp
反手 紅V OR BARACUDA
試下先

rozena 我個人覺得 麻麻地
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

成塊板唔過一千試下先
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 wing0000 於 2018-6-4 09:42 發表
而家大球年代
球越來越大
氣力要求越來越高
旋轉越來越少

唔知 intensity 仲係唔係一個好選擇呢
謝謝~ STIGA有少少擔心拉絲, 所以唔敢諗 ><

引用:
原帖由 vr1717 於 2018-6-4 10:00 發表
nittaku 木結他
正手mxp
反手 紅V OR BARACUDA
試下先

rozena 我個人覺得 麻麻地
謝謝你的建議~ ROZENA似乎評價係穩, 所以我先考慮緊~

引用:
原帖由 速鳥 於 2018-6-4 10:16 發表
成塊板唔過一千試下先
謝謝~ 我都覺得木結他同狂皓有少少貴, 又見之前有師兄話KORBEL手感好, 所以先考慮佢, 同埋經典YEO~

不過, 感覺YEO好似直板用人用過橫板?

其實而家係, 直 / 橫 都唔多見有人用
引用:
原帖由 cprc1213 於 2018-6-4 10:49 發表

謝謝~ 我都覺得木結他同狂皓有少少貴, 又見之前有師兄話KORBEL手感好, 所以先考慮佢, 同埋經典YEO~

不過, 感覺YEO好似直板用人用過橫板?

Stiga 紅豆5夾

引用:
原帖由 wing0000 於 2018-6-4 10:53 發表
其實而家係, 直 / 橫 都唔多見有人用

唉, 其實我諗果幾塊好似都少人用......

引用:
原帖由 范少伯 於 2018-6-4 11:16 發表

Where's your old stuff?
哈, 吉田海偉同紅柳仲喺度, 不過橫板之前係借用既碳板, 再打就要自己買啦~

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2018-6-4 11:19 發表
Stiga 紅豆5夾
STIGA, 有D怕拉絲 ><

引用:
原帖由 范少伯 於 2018-6-4 11:20 發表

About what weight do you prefer? I mean the blade. Without rubbers.
85上下夠啦~

引用:
原帖由 范少伯 於 2018-6-4 13:50 發表

Hey I may give my Long Wu to you. 86 g. Interested?
龍5係純木??

引用:
原帖由 范少伯 於 2018-6-4 15:18 發表

No but that's so similar. Plus... I don't think sticking to those theories (5-ply, 7-ply, carbon or not, etc) is a good idea. That doesn't really matter so much. No offense.
haha, sorry, i dont think long wu is my cup of tea...

引用:
原帖由 范少伯 於 2018-6-4 15:18 發表

No but that's so similar. Plus... I don't think sticking to those theories (5-ply, 7-ply, carbon or not, etc) is a good idea. That doesn't really matter so much. No offense.
hehe, both cheese cake and molten chocolate cake are cakes.. thanks for your offer you may go to 2nd hand board to sell your blade

用護木劑就唔怕拉絲

2) YEO

Nittaku 石川可以考慮

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

OSP V'King / Stiga 紅豆木OC/ Stiga Infinity VPS V / BUTTERFLY KORBEL
(我自己可能想試頭兩個先)
正手MXS (MAX)
反手MXP (2.0) / MXS (2.0)

本人只持有科貝爾, 手感OK, 但唔鍾意拍頭輕

23 12
發新話題