發新話題

揮筆去 的情感(4)demonstrator

揮筆去 的情感(4)demonstrator

講下我喜歡既筆。
基本上市面上好多貴筆,都唔係我杯茶。原因係,唔靚仔。
純粹個人設定,我買筆既第一天條,一定要型仔。唔係價錢。
雕龍雕鳳,雲石面,鑽石clip,水晶穿金戴銀大碌夾督既,恕難從命。

我就喜歡簡約,尤其 Demonstrator。
Demonstrator,泛指透明筆桿,可以看到內裏結構的筆。
台灣既 TWSBI 就主力出 Demonstrator

日本筆品牌既老大,呢支係 Pilot 既 Custom Heritage 92 (CH92)Blue
我覺得,好型仔。癡情,難捨得你貌似仙。。。

作為一個 “色” 慾狂徒,見到晶瑩剔透的彩藍色,難不動容。
真系。越夜越靜越美麗的一種氣氛。

Demonstrator 我已經比好高分,仲係一支 Piston Filler,完美!
14k F 金嘴 寫得順滑流暢。

呢支都係日本筆,Platinum 既 Century 3776 Bourgogne
雖然 Bourgogne (薄竿)產區只有 Bordeaux 1/4 gum 大,但係飲開紅酒既都知道 Bourgogne 係好野黎,百步能出一個味道。。。呃,總之 Bourgogne 就係紅酒顏色既意思啦。
而3776 係富士山既高度。型號以此命名。(類似 Montblanc 4810 既橋段)
好多筆都有類似既深紅色,不過未見過一支覺得係 Wine 色,呢支,真心 Wine,深藏不露。
顏色叫 Bourgogne,無可挑剔!

雖然同樣屬於 Demonstrator,但就唔容易看得透。
呢支筆,仲有一個,酒紅色的,心。
一樣係14k F 金嘴,美麗的地方係有個心型的vent hole在筆嘴上。都幾浪漫。

絕美的酒紅色,Demonstrator,有心心既筆嘴,都居然仲未到高潮!!!?
留意一下筆蓋,有一條彈弓,彈弓輕輕壓住一個內蓋。

當kum番個筆蓋既時候,個內蓋就會輕輕套住支筆。錦姐藝點??
墨水就好耐都唔會乾。錦姐藝幾耐??

兩年!
係,支筆擺兩年都唔會乾!!

仲邊有得頂。。。

後記中既後記 - 筆不只是物慾。
有朋友問我講筆的原因。
其實買自己喜歡既用具,會令到自己開心d。是否簡單官方答案?
靚波板,令到自己更專心打好波。
靚筆,令到自己專心寫好字。
靜靜地寫字,可以讓思緒,靜下來。
可以將日常雜碎的光速生活,慢下來。

記得兩年前,去開會,見個中國客。
會議紀錄就用中文。
同事寫左5,6行字,張紙,就已經寫到有d似 車禍現場 gum。
作為香港人也好,中國人也好,中文是母語。
點可以連中文字都寫得醜?
唔係要寫到好似田英章 gum 神級。
但起碼清晰整齊算是簡單任務吧。

練字。
可以令自己的字,唔會怪異。

練字。
可以將負面情緒,變成濕碎。

練字。
可以讓心移對象,眼前一亮。

衫靚,不如,人靚。
筆靚,總不如,
字靚。

p.s. 我網上下載了些田英章既鋼筆範本,用來練字。
如果大家有興趣,我可以send 比大家玩下。

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +1 同好,要追的文。 2018-3-30 16:06
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

期待田英章鋼筆範本

水谷隼:“練夠10,000小時後先好問點解”

田老師御三家既係毛筆字,但係鋼筆字都一樣神級。

早前居然找到一本繁體

田英章 钢笔楷书实用技法字帖(1990年)
影印本,內容全面,筆畫到結構,相信初學或高手都適合參照。

另外也有一些田老師的字帖,簡體字,但也相當實用。

雖然因為無得買先網上找,但始終係翻版,不想放在這裡隨意下載。
有興趣作為參考的師兄,不妨回帖留低 email (或 pm,不過怕收件箱爆)
我一一 send 俾大家啦。

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

發新話題