發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
地球係正方形
Stiga Energy Wood

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

有時真係好難溝通 作為現屆浸大學生
望住外界只瘋狂批評學生行為
而從來唔去認識同了解事情來龍去脤
就算學生講粗口 殺人放火 亦不代表課程評核方法公平 兩者冇關聯 應分開討論 兩者連埋一齊講就會好似上面各位大人

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

有時真係好難溝通 作為現屆浸大學生
望住外界只瘋狂批評學生行為
而從來唔去認識同了解事情來龍去脤
就算學生講粗口 殺人放火 亦不代表課程評核方法公平 兩者冇關聯 應分開討論 兩者連埋一齊講就會好似上面各位大人

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

浸大有好多唔同語言課程比同學修讀 有英文有德法日韓各種 但為何普通話會係畢業語言?
呢個問題 由十年前已經討論 到今年終於妥協出一個豁免試
而只有30%合格率必然反映有一定問題存在 唔係單單學生能力問題 試問大家報考金銀銅白金星章會唔會只有30%合格率?
我自己曾經參加普通話朗誦比賽 我考呢個試都唔合格

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

校方一直冇提出過任何具體方案 本地生要讀普通話先可以畢業 內地生同外地生冇任何相關要求就可以畢業 到底點解要咁樣設計 理據係邊 近十年都冇答案

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

引用:
原帖由 zeio 於 2018-1-25 00:05 發表
開個粵語書寫能力試,3成合格率都唔知有冇
你會唔會用粵語書寫?

正手出界結合反手落網
丁組窮學生

好多大陸 不論北方南方大學都冇呢個畢業要求
可能佢地唔係中國人