32 12
發新話題

浸會大學事件你們點看?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:36 移動
我覺得作為學生丶除了學業成績丶品格也好重要,將來佢哋自己也有機會成為老師丶如是這品格丶將來怎去教導其他人丶佢哋應該要學識尊重老師丶尊重自己丶不要一錯再錯丶回頭是岸.

得30%合格丶請想一想,係學校專登唔比學生合格?定係真係唔達標?
如果普通話真係唔掂丶學校都應該比學生合格?
學校本身已有普通話試考丶作為學生應該做番自己本份去完成佢丶而不應選擇逃避或想埋些歪理丶想佢取消佢,唔好比普通話難到你哋丶爭氣D喇丶後生仔

咁點解香港硬性規定中英數係主科?反正科科都要讀丶點解係要設定中英數為主科?又點解英文係國際共通語言?而不是普通話或廣東話?
又點解大家又心咁命底學英文?點解唔反對佢?
我心想,如將來國際共通主流語言有得洗一次牌丶我寧願選擇我唔咸唔淡嘅普通話丶點解?因為我係中國人

回復 40# 的帖子

我意思係丶世界有太多你不喜歡嘅事丶而你又無辦法改變嘅丶唯一方法係自己民族自強不息丶對抗逆境丶而不是膽怯同逃避.
還有可笑嘅不是中國人丶最可笑係不認自己係中國人嘅人.

回復 46# 的帖子

我不認同這想法丶這只是一廂情願嘅想法丶宏觀香港激烈抗爭嘅後果丶是得到嘅多?還是失去嘅多?
請細心想想吧!年青人

回復 47# 的帖子

咁你係?

後生仔丶始終都後生仔

回復 50# 的帖子

反正你不認同我丶我不認同你丶這裡是乒乓論壇丶不如我同你激烈D,在球技上一決勝負丶誰勝就誰聽誰的?

回復 55# 的帖子

論壇規條是不談政治丶不好深究這問題了

回復 72# 的帖子

所以過激嘅方法係有機會感染其他人丶但有時這個激不是站在自己一方丶而係站於對立面

回復 75# 的帖子

如事實真的有歧視情況,香港也有投訴機制丶大家可以投訴的

回復 74# 的帖子

學生如在校講粗口? 中丶小學一定記缺點,如對老師講記過少不免了,中丶小學係學生丶到大學是甚麼?只不過是大些嘅學生,唔通到大學就可以對住老師講粗口?覺得合理?朋輩講粗口一定有丶視乎自己講不講?
人有好壞丶視乎你想做甚麼人

始終老師係長輩丶父母也是長輩丶如大家是認同將粗口合理化丶難保自己子女有一天問候番自己丶到時真係可悲

引用:
原帖由 超人 於 2018-1-26 10:39 發表
有人專登攪低個合格率,唔係邊可以開多啲班,保住個飯碗?
我只聽過做靚條數丶保住個飯碗,乜原來現在興相反?奇怪

引用:
原帖由 華朗先生 於 2018-1-26 10:29 發表

1. 學生不應在校講粗囗,這是公眾認同的
2. 小學,中學要記缺點(相信係初犯),目的是要學生知錯,之後需要繼續上課準備投入社會。
3. 大學都是準備投入社會既地方,犯錯(唔係犯法),是應該有懲罰,但懲罰不 ...
其實你複述浸會大學文學院副院長羅秉祥對高官嘅指控丶咪一樣係未審先判?咁他又同站在道德高地嘅人有乜分別?官員丶議員丶普羅市民犯不法犯法,不是你丶我或大家可決定丶是由法庭判決

回復 85# 的帖子

人就係咁丶覺得自己是對嘅丶永遠係聽唔入相反意見,所以只能各抒己見丶各自表述

比不比機會學生?一定要睇學生在對老師態度上是否知錯?要真誠道歉,不一定公開比大家知,佢知同老師知可以了,這機會我相信是有的.

回復 88# 的帖子

所以做事前要三思而後行丶要想下後果,究竟是好? 定是壞?
不要人衝你又衝丶否則這只是匹夫之勇.

回復 93# 的帖子

小朋友丶你可否不要再胡言亂語?

如我無記錯,學生只舉例了一個不合格例子,跟住將這個例子放大了給大家知,會否另到大家產生錯覺?誤以為所有不合格例子也類同?
這只是我嘅猜測?因我只是猜測?所以從開始到現在討論他們嘅態度問題丶而不是成績問題,所以是否考得不好丶自己心中有數.

32 12
發新話題
最近訪問的版塊