36 12
發新話題

[橫打] 由橫板轉做直板是否不智?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
單純只為樂趣,轉直板玩下冇問題

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-10-5 08:10 發表
好耐之前有條帖講 左直右横せ左横右直せ時横時直。
好提議
好似以前看過一本漫畫,神帝 左刀右劍.刀劍合璧,天下無敵
星爺話:咁易俾你估到 ,我表面上右橫,其實係左直…又可以似馮亞簡轉手

我都要試下 日直當橫板 打削波出奇制勝

中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-10-5 11:57 發表

左手同右手夹双打。報名表:運动员 1:陈詠春(左),運动员 2:陈詠春(右)
單打決賽: 周伯通(左橫長膠) VS 周伯通(右日直)(左右互搏 玩曬)
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

有時打得耐可能見無乜進展,轉下唔同板可能會有新體驗,支持樓主

最緊要唔好出現試完又試,兜兜轉轉浪費時間精力同金錢 !
乒超領隊 : 雄昇球會

你砌多塊直板玩囉,好似我咁橫直同咩類型膠都玩,一黎可以

試下邊種打法岩自己,二黎可以了解晒其他打法,應對起上黎

會有少少認知

我就試左都係覺得橫板岩自己,所以我個人就主打橫板

主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 mrdear04 於 2017-10-4 14:11 發表
一路以來都是打橫板的 但反手卻是弱點 比人針對反手 加上看了许昕的球風更加愛上了直板 雖然知道無法打到佢的風格
若不是要去趕緊打排名,轉用直板有什麽問題?
不可以同時期玩多過一種打法嗎?
如果真的鐘情某種打法,根本不會太介意輸波,明知前路艱難,仍然也會堅持!

爲興趣而打波 (打不打比賽?友誼比賽除外)
爲比賽而打波 (輸嬴重要嘛?)
爲前途來比賽 (一定要有名次…?)
用生命來比賽 (打到眼腫 入院都要打…?)

簡單問題用一分鐘想(如晚飯食D乜), 覺得是重要問題慢慢想…
價值態度決定一切…

想轉就去轉
想做就去做
活著是為了快樂地生存
如果覺得打橫板不太快樂
咁咪試吓轉打直板囉
再唔係仲可以試試其他運動...網球、羽毛球、士碌架...
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

恰恰相反!我係为左改善反手而由直改横。
洪华山

引用:
原帖由 mrdear04 於 2017-10-4 14:11 發表
一路以來都是打橫板的 但反手卻是弱點 比人針對反手 加上看了许昕的球風更加愛上了直板 雖然知道無法打到佢的風格
理論上 横板反手 是強過 直板反手… 實際上~都係
橫板反手卻是弱點...除非~你橫板反手 握板方法 發力方法有問題

回復 33# 的帖子

其實我明樓主點解覺得自己反手係弱點,我見業餘好多球友反手都

係比較弱,不論直橫板都係,但水平中上既球友就冇呢個問題

所以問題唔係橫板定直板既反手強弱問題,係業餘既球友大多係咁。

但我就係少數業餘反手好過正手既人,不過我正手就差,準確率低
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

引用:
原帖由 閃人 於 2017-10-4 20:46 發表

6 橫直拍於接發球上亦有很大分別。
喱句真,
鄧國基一個好例子, 打了咁多年都仲係本地一流水平, 但係佢拿起塊橫拍 反手就睇來只係拿住橫拍打直拍
沒有橫拍的打法

當技術去到一定層次後,其實技術是殊途同歸。

不能學許昕

愚見以為,一般業餘球手,尤其是長紀不輕的,不宜學習許昕。原因:一、許昕六呎高,自問有這高度嗎?二、許昕是左撇子。三、許昕跑動很多,自己有這體能嗎?四、許昕的動作很大,出

36 12
發新話題