23 12
發新話題

[球板討論] [Butterfly] Cypress-S (NOS)

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

[Butterfly] Cypress-S (NOS)

喜得舊板一塊,全新未用品,未貼膠,但打了幾下波,感覺板底好有力,聲音沉穩。雖然只有~9.5mm,但應同現今的10mm butterfly新板有得比拼,而且價格非常分理。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

那只是我個人的感覺,最後當然是要貼埋膠落場打過先知她的實力

引用:
原帖由 夜魔俠 於 2017-9-28 09:30 發表
9.5mm係唔可能同10.0mm相提並論 差D就係差D
如果10.5mm,98g
9.5mm,103g
點計數.

對,很難比較。我這塊Cypress-S有94g, 重過不少10mm的日直。我真的感覺這塊板有頂級硬彈板的質素

其实厚”重量、彈不彈、都不是最重要、始终最后板子能令使用者能發揮最大潛能!就是最好的板

Davids師兄,你現時覺得手上那塊板最適合你打?

我只開打了支darker 25al`桂、及自家制作

暫時竟然支@自家野最適合

回復 9# 的帖子

可能係心理作用

我都想!實戰我已試接戰多個回合#我而家怕D單檜都可以收埋

Good !  
----------------------------------------
主拍:  Butterfly 老老金 96g
副拍:  Butterfly 大拍面 Cypress Special 94g

樓主會唔會放售呀?有意可PM
手上已有的日直
Butterfly Cypress S (鋁牌)  Butterfly Cypress S (鐵牌)
Butterfly Cypress Max        Butterfly G-Max
Butterfly 蔣澎龍                  Butterfly Haruvatart
Darker Speed 90 10.0mm  Darker Speed 90 10.5mm
Kokutaku 特注                    Nittaku 呂林

引用:
原帖由 tahanking 於 2021-9-21 12:28 發表
樓主會唔會放售呀?有意可PM
現價可能要近3000了
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

呢塊靚嘢呀
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

引用:
原帖由 乒乓人 於 2021-9-21 15:50 發表
現價可能要近3000了
我都有一塊Cypress S, 對比起Darker 90 10.5mm, Cypress Max同Cypress G Max, 感覺Cypress S最啱打, 其餘三塊都收埋左.
手上已有的日直
Butterfly Cypress S (鋁牌)  Butterfly Cypress S (鐵牌)
Butterfly Cypress Max        Butterfly G-Max
Butterfly 蔣澎龍                  Butterfly Haruvatart
Darker Speed 90 10.0mm  Darker Speed 90 10.5mm
Kokutaku 特注                    Nittaku 呂林

我有塊10mm Cypress未開打
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

其實有時日直真係好尷尬

基本上直板我都係90%正手10%反手 當然講緊橫打

但係好多時候日直就係少咗個10%
※大家好!我係阿行!好開心可以嚟到乒網呢個大家庭!
※我係註冊社工亦都係個業餘乒乓球愛好者,打波14年,直板兩面控制結合慢攻。
※我曾經喺多間球會/球館同埋NGO做乒乓球教練/助教,同時經營乒乓球用品交易平台。
※希望係度同大家學習,互相切磋一齊進步。
※歡迎大家參加我嘅球局!

回復 17# 寫工 的帖子

我幾乎全檯推擋
唔係
應該話淨係得擋
講緊就算個波喺正手位
我都好少用正手攻(板頭向檯外)
而係直接將隻手向橫移
即係差唔多成場都係板頭向住反手
成件事係咪好有問題
反手橫打 正手推擋

引用:
原帖由 我=新手 於 2021-10-20 19:59 發表
我幾乎全檯推擋
唔係
應該話淨係得擋
講緊就算個波喺正手位
我都好少用正手攻(板頭向檯外)
而係直接將隻手向橫移
即係差唔多成場都係板頭向住反手
成件事係咪好有問題
反手橫打 正手推擋 ...
呢D係教練打法

回復 19# 金擇魚 的帖子

但我水平好低㗎咋喎
平時去球局幾乎冇贏過

23 12
發新話題