25 12
發新話題

[其它討論] V40+ 其實幾好打

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

V40+ 其實幾好打

V40+ 比舊40+平一半,又耐用...
其實幾好打,彈跳較高,又無甘轉,近抬快抽快攻快拉比以前順手,
用硬碳板又無甘亂飛,蓋打弧圈也較可行,回合較多。
V40+ 其實只係拉轉效果唔好
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

個波定晒格~∼∼∼∼

回復 1# 的帖子

"拉轉效果唔好"

呢一點仲唔夠慘呀?
"本人性格平易近人~沒有開罪每一位波友~
打乒乓球只是為了興趣~強健身體~
不是渴望什麼成績~亦不奢望要追求更深層次!
打乒乓球最終目的是開心!打什麼膠/板,這是我決擇~
亦希望我好朋友尊重本人意願!
人到中年~想攀上高峰~談何容易?
都是這句:快樂人生,快樂乒乓!"
(乒乓潮文>濃縮版<)

引用:
原帖由 vr1717 於 2017-8-16 14:23 發表
"拉轉效果唔好"

呢一點仲唔夠慘呀?
絕對認同!

V40+ 無旋轉..

是呀~搞到我用番老豆塊~老友誼配正膠粒~硬打

如果要無轉不如打網球
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 FF7 於 2017/8/16 15:27 發表
如果要無轉不如打網球
Tennis ball spins, lad.
易筋経 > 九陽真経 > 笑傲江湖 > 養魚

贊同冇咁貴算優點

陳李張王何吳劉甘余, 曾于歐周伍郭藍呂魯邱畢許雷陸林白蔡黎田

並不是绝对沒旋转,只是比旧球旋转弱左,但弹跳高左。
洪华山

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2017-8-16 17:17 發表
並不是绝对沒旋转,只是比旧球旋转弱左,但弹跳高左。
V40+ 旋转弱左,但弹跳高左, 拉過來...其實幾好打
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

旋轉減少,球速增加咗
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-16 17:30 發表

V40+ 旋转弱左,但弹跳高左, 拉過來...其實幾好打
對手拉過黎一板拍返過去都得
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

v40+要拉出舊日質量要比以前付出更多體。

新波都轉,和先前一樣手法拉球,質量無變,球速再快咗啲啲... 我反而覺得打得舒服過之前40+

引用:
原帖由 playtt 於 2017-8-16 18:39 發表
新波都轉,和先前一樣手法拉球,質量無變,球速再快咗啲啲... 我反而覺得打得舒服過之前40+
我鄰覺得打得舒服過之前40+, 因爲之前40+比較跌,我快拉也差不多質量,
但我對手拉中台大力弧圈易接左!

全部轉哂佢,打番兩三個月就冇問題啦 ! 做人要往前看,唔好咁記仇,ok ?!
本帖最近評分記錄
乒超領隊 : 雄昇球會

小朋友(神童)打V40+ 係咪冇甘易借力?  
大人有著數? 大蝦細?

從未諗過,有日發現對持多咗,不是因為水平提高,係因為波改咗,旋轉弱咗,乒乓球比網球有趣地方就係旋轉,好無奈

咁我知點解六月世乓賽.張本神童可以爆到水谷老師…打 nittaku premium 40+  (abs)
水谷老師以旋轉 爲主,力量又唔見得強過張本神童

25 12
發新話題