發新話題

Bluestorm Z1

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-8-7 00:46 發表

Mxp係撞擊類膠,轉佢比mxs差dd

基本上mxp係外套裏最爆既膠之一,你覺得太彈就試mxs

其他牌子都係大同小異,同埋你打慣左sinus omega2舊既膠就唔使轉。你轉打現代既膠其實你要習慣幾星期唔係一試就會控到。
可能係我手感及爆發力不足以發揮MXP效能!同覺MXP借力時難控.
我發力動作比較少,少大側身,喜歡借力多,所以不怕前沖因可借力打回頭,但最怕反手又沖又轉的,所以背面才加長膠…
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

引用:
原帖由 詠春打法eric 於 2017-8-7 00:31 發表

MXP好韌彈(比M1), 可能軟板好控D,但我配碳板小球彈好難控…發大力時又打不透板
Sinus, Omega 2 高密硊彈, 不發力不走球, 小球好控, 發力時乘大2倍
可能我撞擊多,手感不太適合旋轉系蛋糕膠
膠的問題配純木都一樣,我用mxp elp 配黑薩都係失控,想打中線去左死角,想打邊位就飛左出

引用:
原帖由 Kenixting 於 2017-8-7 00:58 發表
如果真係要試就試下
Yasaka rakza x
Xiom omega 5 pro

夠力但唔會太飛

我打過既膠就最爆mxp rakza9 omega4pro
打過rakza 9 同 mxp, 喜歡rakza 9多D, 因為MXP實在太彈.  用盡全力拉波(butterfly alc板), rakza9仲勁過MXP, 可以咁講rakza 9比MXP多好多gears.  呢D係作為低手既實戰感覺, 可能高手既感覺相反.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

MXP可能適合中抬大動作發力撞磨才打透,但我用小動作 近抬 快打快拉多,有時似 Waldner 寸勁磨波借力Block波…
試過M1 Turbo, Jp01 Turbo,  舔Xiom Tau 都小波難控借力太彈,Vega China 好控一點
引用:
原帖由 kiekiewong 於 2017-7-6 23:43 發表
Jan Ove Waldner - The Power of Block
https://www.youtube.com/watch?v=fgXcUeJ9_gA
中/日 直 正反反長,步法太差.只能做One Punch Man

我諗有人喜歡打發力爆發力(飯振東),有人喜歡借力巧打手感(水谷)
本帖最近評分記錄

咁你打中性既膠岩你自己多,直接打t80啦

藍色風暴由於没有薄点2.1没入!今期入左Asus select`omega 5 asia, 有排玩

jcclee C兄-請問如以alc或zlc配Z1適合嗎?

引用:
原帖由 Mr.Tsang 於 2017-8-9 09:02 發表
jcclee C兄-請問如以alc或zlc配Z1適合嗎?
初步少試,覺得十分適合,
我只貼過在 Timo Boll ZLC 及 Viscaria Light 上作正手試打,
感覺上非常滿意。
等我病好再會認真試在純木狂飈王正手上。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

我在幾個群組上得知 Z1 九龍區幾間店舖都出現了短暫賣斷市的情況。
希望不是因為我出了這個 post 的原故啦!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

jcclee C兄-麻煩你(非常感激)
祝你身體早日康服

回復 70# 的帖子

我8号喺灣仔新XX,仲可以買到

想問下師兄Z1配clipper wood可以嗎?

Z1是一塊幾百搭的膠皮

打過,不是我杯茶

引用:
原帖由 ringo123 於 2017-9-3 16:58 發表
想問下師兄Z1配clipper wood可以嗎?
貼在5夾的狂飈王,效果令我有少許失望,
手感不清脆,甚至覺得有點拖泥帶水,
相信Z1要最少配7夾純木才能見真章,Clipper Wood 相信冇問題。

引用:
原帖由 jcclee 於 2017-8-10 12:26 發表
我在幾個群組上得知 Z1 九龍區幾間店舖都出現了短暫賣斷市的情況。
希望不是因為我出了這個 post 的原故啦!
唔知仲以為你日日飲幾支膨漲油

回復 1# 的帖子

點解成日話似t05,可不可以話似mxp,baracuda,acuda

昨日係新XX買左一塊Z1 max+ 感覺真係不錯

等我都買塊試試先
引用:
原帖由 Bluebird 於 2017-9-19 09:39 發表
昨日係新XX買左一塊Z1 max+ 感覺真係不錯

發新話題