發新話題

一局球賽統計數據如何解讀呢?

比數 11-5,一共 16 分,一人發 8 球

Service points won 發球得分 7,4
Service points % 發球得分率,7/8 * 100% = ~88%,4/8 * 100% = 50%

按網球定義, winner 指你打個波到對面場,對方連波皮都唔到,或者你發球,對方接到,但回唔到場內
引用:
winner: A shot that is not reached by the opponent and wins the point; sometimes also a serve that is reached but not returned into the court.
套用到乒乓球,例如前三板,一板爆膠死對面,呢一板就叫 winner,語意上應該同廣東話「叉燒」相同

本帖最近評分記錄
  • SSPSK +1 非常清楚 2017-6-7 13:45

馬龍 5 球自己失,波爾 6
馬龍 5 球叉燒

11(6+5):5

數據面前,人人赤裸

雞食放光蟲

政治波一場

英文會叫 courtesy point,有時大陸勁卵到要放一局,可以叫 courtesy game.

引用:
原帖由 SSPSK 於 2017/6/7 13:51 發表
張本智和對許盺為何球速有咁大分別呢?
呢個就係成年人青年人既分別

引用:
原帖由 egghead1969 於 2017/6/7 14:05 發表

另一方便,你開短波正手,對方回短,你插長反手位,佢反手拉起,你擋出檯,算unforced error定winner
當 forced error

引用:
原帖由 TomLai 於 2017/6/6 10:31 發表
有有師兄可以講下Fever curve係咩嘢?我唔知.
Fever curve 似係醫學術語,直譯叫發燒曲線

比分過程既一種記錄方法,只見過印度用

亞錦賽 2009 每局之後都會出現

日本會用另一種方法,感覺更加適合16:9模式,如下:
1 23  4 567  8  9 10  11  1213
 1  23 4   56 78 9  10  11

引用:
原帖由 slavfung 於 2017/6/7 16:31 發表
我覺得service speed 都有哟用,average shot speed 實在係無聊
平均球速都有參考價值,以呢場為例,第二局許昕均速要高過張本,但係最後輸左,某程度上說明乒乓球目前重未發展[退化]到只靠大力就掂

發新話題