23 12
發新話題

2017世界乒乓球錦標賽

引用:
女隊清一色本土隊員!
等到毛都長……長齊

由嫩毛等到盛毛,幾驚要等到老毛

香港番薯可能頂唔到瞓左,由小弟來報喜

李皓晴 4:2 波蘭獨臂 Partyka

蘇慧音 4:2 白俄 Victoria Pavlovich

跟住報憂

杜凱玨 3:4 西班牙 Maria Xiao
  木
吳穎嵐 2:4 加藤美優

今日列強陣亡數字急升

新一輩方面,日本已經拋離,港隊就來同中華台北睇齊,南韓遠不如當年

引用:
原帖由 airwaves 於 2017/6/1 23:56 發表
其實港隊訓練上面出咗咩問題?係時候要大執,,今次單打個表現真係
今屆男女隊表現我個人滿意,除左兩、三場之外,其他基本上都只係輸俾亞洲傳統勁旅日本、中華台北、新加坡,籤位上已經走到盡,叫做達到賽前目標

港隊响新老交接方面做得要比南韓、新加坡為好,今屆世錦賽基本完成

俾日本拋離已經係無能為力,陪練水平、訓練環境、人力同資金投入已經冇得揮,要阻止差距繼續擴大都有困難

如果唔想落後於中華台北既話,就要响技戰術方面落手,特別係女隊,戰術思維目前都重係停留响中等質量亞高速相持上,鬥板數唔夠人多,鬥質量唔夠人高,鬥速度唔夠人快,要出頭好難

但係要打到好似平野敢兩面連續超高質量超高速相持,對陪練同球員體能要求極高,唔係話學就學

引用:
原帖由 kin 於 2017/6/2 11:00 發表

師兄講得不錯,就睇李皓晴對馮天薇果場,雖說人家排名高D,但預計不是冇得打果隻。

結果打落去真的有D距離,李皓晴鬥板數唔夠馮天薇多,鬥質量唔夠人高,鬥速度唔夠人快...取得2:4算有交代.
來緊平野對淘汰杜凱玨既肖瑤茜(Maria Xiao),到時可以對比下兩場,睇下分別有幾大
         木

引用:
原帖由 zeio 於 2017/6/2 12:23 發表

來緊平野對淘汰杜凱玨既肖瑤茜(Maria Xiao),到時可以對比下兩場,睇下分別有幾大
         木
平野4窿肖瑤茜
11:4, 11:1, 11:4, 11:3

變態,四局加埋12分

馮天薇焗住博埋條老命

日本電視台獨家,佢阿爺

王皓驚驚

作為教練第一個世乒賽旋即……

引用:
原帖由 zeio 於 2017/6/2 19:19 發表
王皓驚驚

作為教練第一個世乒賽旋即……
有牌扌羅

劉國棟 TO 時同佢兩個講,「我重想返大陸,你兩個明啦!?」

丁獨守上半區,影后有發揮空間

劉、朱、陳、木四個巨子迫曬落下半區,朱、陳兩個活一個,劉、木兩個活一個

平野碾壓老馮

日本 48 年來首面世錦賽女單奬牌,落袋

怪童 13 好放

連鬼佬睇到都笑

我見到好多

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017/6/4 17:22 發表
睇落去林高遠啲波無論球速或落點變線都好過許昕,而且又遙遙領先,咁都可以翻盤!證明直拍係有優勢啦!
證明運氣同心態更緊要

影帝相遇影后

引用:
大家睇下雙方教練,日本隊教練很從容,中國隊教鍊很勞氣,赢咗場波,仍然大罵許昕打得唔夠好!
內地網民重嘲諷對方入籍日本可憐,誰知調轉左對象

引用:
原帖由 fastloopattack 於 2017/6/4 21:12 發表
不過,和大陸外援吳柏男比較,黃鎮庭算係咁咖啦!真係唔滿意乒總輸入咁癈柴的大陸仔,輸入外援的理由係幫香港赢波,但係次次都輸入啲癈柴輸波,以前的江天一係咁,依家吳柏男又係咁,倒不如多給機會本土球員仲好啦! ...
過左火

係咪太過睇低 Ruwen Filus呢?對方唔係流,樊振東打得都非常吃力

吳柏男今次場上表現出對勝利既渴望非常可取,打出唔少神球,值得嘉許

本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 HongKongFanz 於 2017/6/5 13:03 發表

入籍日本係父母的選擇
要代表日本出賽,一定要入籍,老豆老母都有問佢想唔想代表日本,係一家人商討過既決定

23 12
發新話題