發新話題

【港式】『粥』皇『湯』后 (太子)

【港式】『粥』皇『湯』后 (太子)

今日黎到呢條街(旺角差館對面), 係試下粥皇湯后.

度門唔係推或者拉, 亦唔係電動. 係向兩邊趟嫁........

入到去時都係七點左右. 唔係好多客, 不過唔夠十五分鐘就坐爆場啦.

坐低後, 就梗係睇下有乜野食啦.

牆上都貼滿套餐類, 而且仲有好多舊相........其實都唔知D相係咩意思!!

首先黎個泰式雞飯. 油飯好香, 個薑蓉超正

雞飯加埋呢杯凍咖啡, 都係卅八蚊. (其他炒粉麵加飲品都係半價)

呢腕粥, 睇落去平平無奇                        

原來係蟹粥黎嫁. 而且都幾大碗添!!

一碗蟹粥跟呢個大包, 都係36蚊!!!  抵食呀!!

睇下我隻權頭就知道有幾大個包啦.

裏面有雞, 豬肉, 火腿, 同埋咸蛋王一隻.....嘩!! 正!!!

因為今晚食左粥無試湯, 下次再試埋湯, 仲有小菜, 再report過!!!!

食過六至七次o.k.架.
wai

好久沒有吃過足料大飽喇!

回復 4# 的帖子

係呀! 個餐本來係一大碗蟹粥, 再加一個十一蚊既點心.

咁我好耐未食過大包, 就叫囉! 點知真係好大!!!

之前未轉手時(仍然是兩兄弟經營的年代時), 我也是熟客
經常去飲佢d敦湯....但近期很少再去了,
因為水準已下降了很多(雖然現在水準仍然是可以接受)
橫板1: Boll Tricarbon (ST)
橫板2: 狂飆王 (655)

正手(黑色): Tenergy 05 / Neo天極3(藍海綿)  / Joola Mambo GP
反手(紅色): Donic Desto F1-HS / Prasidha Twister / Bty Tackfire C

回復 6# 的帖子

哎也...我去遲左啦.

不過講真, 質素都仲係嚮好多既食肆之上!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-11-7 03:01 PM 發表
哎也...我去遲左啦.

不過講真, 質素都仲係嚮好多既食肆之上!!
咁又係, 而家佢地都仲比其他食肆認真....
橫板1: Boll Tricarbon (ST)
橫板2: 狂飆王 (655)

正手(黑色): Tenergy 05 / Neo天極3(藍海綿)  / Joola Mambo GP
反手(紅色): Donic Desto F1-HS / Prasidha Twister / Bty Tackfire C

引用:
原帖由 petlover70 於 2008-11-7 15:11 發表

咁又係, 而家佢地都仲比其他食肆認真....
講真, 就昨晚所見. 菜式不算太多, 但已集中本地人口味. 而泰式雞. 真的不錯.

碟頭方面不算大, 但看下去很精緻. 而且食客大部份都露出滿意笑容.

所以我下次會一試小菜加燉湯, 及最愛吃的XO醬炒腸粉!

引用:
原帖由 BHTT 於 2008-11-7 16:17 發表
防守兄,等你個有湯報告呀.....
應該下個星期會再去....不過講真我都唔應該講報告...

因為每個人口味唔同. 我鍾意食唔係代表大家呢!!!

希望大家都係當我自己發up風算.....

引用:
原帖由 防守王 於 2008-11-7 11:07 發表
係呀! 個餐本來係一大碗蟹粥, 再加一個十一蚊既點心.

咁我好耐未食過大包, 就叫囉! 點知真係好大!!!
有時見到size o既大包, 未見裡面前, 會驚驚餡料係人地食剩的餸頭餸尾!

好彩呢間係靚嘢嚟!

回復 15# 的帖子

唔係三件, 係六件, 唔算大件, 但我覺得ok. 而且係去骨既. 所以都合理.

引用:
原帖由 朋友 於 2008-11-7 17:04 發表
咁細間既
都坐卅幾四十人嫁!!!

哇,,,,拳頭咁大個包!
木: Butterfly Viscaria
正手: Tibhar MX-P
反手: Tibhar EL-P

發新話題