發新話題

[是非] 想問下小朋友幾多歲開始學乒乓波為之合理?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
引用:
原帖由 法國妹 於 2017-3-28 14:09 發表
我個姪女今年4歲,我個妹見有好多家長都有搵教練教自己小朋友學乒乓波,我個妹都有興趣請教練,但我姪女今年先4歲,會唔會太早學波呢?
你個妹的女應該是外甥女吧,4歲學球真太早了些,除左是乒乓世家已知有遺傳天分的孩子,否則5歲開始學較好,可參加新一代訓練班,成本較低些。到6歲左右已經看出她有否天分,再考慮跟球會練或單對單練未遲。
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 法國妹 於 2017-3-28 14:16 發表
但係我姪女都幾百厭下,我擔心佢無心機學
假如佢有天分,越百厭的孩子練球越好,越文靜越冇甘好
金科玉律 golden rule    黃金定律golden rule

引用:
原帖由 rckw 於 2017-3-29 11:48 發表

文靜的可能會打落點變化
文静的打削球也可以,姿悠淡定甘。

引用:
原帖由 范少伯 於 2017-3-29 11:40 發表

法国妹 個妹個女應该都系 法国妹,除非 法国妹 個妹嫁咗畀 “外“ 藉人士。

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/M/MV5BMTQ4NDI3NDg4M15BMl5BanBnXkFtZTcw ...
按照廣東人習俗,姐妹的子女就是外甥子女,兄長或弟弟的子女才叫侄子女,外國人也要入鄉隨俗

發新話題