26 12
發新話題

[砌版討論] 重新砌過一塊新拍定換膠好?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

重新砌過一塊新拍定換膠好?

小弟以前讀書時期一直有打開波,出黎做野之後就停打左一段時間。依家重新再打返波。但由於依家用緊既波拍仲係用緊初中時第一次砌既波拍。塊膠已經明顯失去彈力,依家猶豫緊淨係換膠好定砌過一塊新既好。我依家用緊果塊底板係李光祖729可調重心球拍,正面塊膠係天極3,反手塊膠只係用緊友誼,希望咁多位可以比啲意見我

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 10:06 發表
小弟以前讀書時期一直有打開波,出黎做野之後就停打左一段時間。依家重新再打返波。但由於依家用緊既波拍仲係用緊初中時第一次砌既波拍。塊膠已經明顯失去彈力,依家猶豫緊淨係換膠好定砌過一塊新既好。我依家用緊果塊 ...
用舊板打下先,球局時再借球友D板打下,搵到塊適合自己再換
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-2-10 11:48 發表

用舊板打下先,球局時再借球友D板打下,搵到塊適合自己再換
Good idea

其實暫時只係公司打多,所以好少機會借到其他板試

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 13:03 發表
咁你塊舊板是咩型號﹖

正如主耶穌說:「到那日,你們就知道我在父裡面,你們在我裡面,我也在你們裡面。」

佛家道出:「我自無心於萬物,何妨萬物常圍繞。」

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

換底板比較好,如果換左膠皮,但之後底板問題未解決都係浪費左張膠,我最近都遇到呢個問題,底板膠皮一齊換左
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

建議換埋底板,換大路d的,舊板打細波不夠力的,建議换7夾木Clipper wood,膠可以打狂三、反手baracuda...
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

引用:
原帖由 Lok00 於 2017-2-10 13:03 發表
上來hkttf,大把球局等你打,順便識多一兩位波友,問野都方便D
Guide for happiness:  
1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
3. live simple, 4. give more, 5. expect less

引用:
原帖由 HKSpurs 於 2017-2-10 01:05 PM 發表

咁你塊舊板是咩型號﹖
拍柄上寫住係李光祖729可調教重心球拍。因為太耐之前買都唔記得左了😅

見依家啲球拍有太多種類,又分純林,碳纖維等等其實有什麼分別?暫時係網上有一間駿興公司我見佢比較多款式,唔知咁多位有冇其他舖頭介紹?

引用:
原帖由 old-cake 於 2017-2-10 05:27 PM 發表

上來hkttf,大把球局等你打,順便識多一兩位波友,問野都方便D
因為只係打返只係好短時間,暫時未敢係咁多位師兄面前獻醜😂

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-10 06:09 PM 發表
新板都唔一定夠力
唔知師兄有咩意見可以比我參考?

引用:
原帖由 sorry 於 2017-2-10 06:23 PM 發表

去駿興
依間係好定唔好🙈因為我見比較近我同款式又多所以主要係果度參考

純木 碳纖維 各有利弊 價錢高低都有,好難講邊塊先適合你。人人手感重量都唔一樣。
同對手交換一下板試試,可以了解自己多少少,購買器材會更有把握。
如果真係無辦法換到多幾塊板試,可以考慮萬能膠萬能板。(即係點配都唔會出事既板同膠)

可以作為參考:
純木板: Stiga Clipper CR �Stiga Eternity � Tibhar Force Pro black edition� Stiga Edmerald � Nitaku Hinoblaze (呢塊依家陞威做緊特價好抵)
碳纖維板:Butterfly innerlayer ALC � Butterfly Viscaria �Yasaka soft carbon � Stiga Clipper cc  
正手膠: Tibhar MXP � Donic Barracuda � Xiom Omega VI
反手膠:Donic Baracuda � Yasaka R7 � Stiga Airoc Astro S

自己隨意睇邊塊覺得靚仔合價錢,基本上都唔會點出事。(以上價錢大約 800 - 1600 蚊上下)
如果預算唔高(如600以下),其實二手市場都好多好野,可以考慮。

如果都仲係渣唔到主意要碳板定純木板既話,我直接拎幾塊板比你試都可以係一個選擇。

希望幫到你丫。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 直直地 於 2017-2-11 12:20 AM 發表
純木 碳纖維 各有利弊 價錢高低都有,好難講邊塊先適合你。人人手感重量都唔一樣。
同對手交換一下板試試,可以了解自己多少少,購買器材會更有把握。
如果真係無辦法換到多幾塊板試,可以考慮萬能膠萬能板。(即係 ...
好多謝師兄你咁詳細既解釋同建議

ching有冇話budget幾多
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

引用:
原帖由 je5181996 於 2017-2-11 02:49 PM 發表
ching有冇話budget幾多
暫時預八百至九百咁上下

最近好多人吹捧世奧得MGA, 玫瑰面材+Super ALC, 500左右, 如果想打碳纖維板或者可以試下?

26 12
發新話題