26 12
發新話題

[砌版討論] 橫板砌這組合好嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:49 移動

橫板砌這組合好嗎?

Stiga Intensity Carbon 橫板93g + 正手BARACUDA(max) + 反手TIBHAR FX-S(max)
各位師兄,這配搭好嗎?還有沒有其他的建議,謝謝!

Lw31

$500-$800內,拉弧圈打法,想增加多啲旋轉和弧線,因我知這板是硬板,謝謝!

Lw31

仲想問,這板93g的重量適中嗎,本人是男性?

引用:
原帖由 lw31 於 2017-1-22 08:58 PM 發表
$500-$800內,拉弧圈打法,想增加多啲旋轉和弧線,因我知這板是硬板,謝謝!
想增加旋轉和弧線,就應該挑選比較食波(即是停在球拍時間長)的器材,碳板脫膠比較快,不符合你的要求。小弟建議你用Stiga Eterntiy VPS純木板。

Lw31

係啊,板已買未配膠,對不起,冇講清楚!

Lw31

係啊,我中意打外國膠!

baracuda 屬於萬能膠,咩板都唔會出事。

要加強旋轉,正手 MXS 可能會適合d。
可以考慮 薄d海綿,增加控制,同埋會透板dd.
埋單都應該 190g 左右。

intensity carbon 雖然屬於碳板,不過木味都幾濃。 拉打佳宜!

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

Lw31

我都比較過兩板啲數據,Stiga Eterntiy VPS的速度高控制低,所以我揀咗intensity

Lw31

我曾經用過MXS,旋轉真係好勁,但真係好難控制,最後放棄咗佢

Lw31

認同你的講法「intensity carbon 雖然屬於碳板,不過木味都幾濃。 拉打佳宜!」

Lw31

據我所知,咁一般人係唔係T05正手、T64正或反手、T80反手?
咁T25又點用呢,我好少聽到有人用?
如果我喺T05或T64揀,我用邊隻會適合我?
仲有fx海綿度數低啲即係淋啲啦,主要係唔係用喺反手居多?

引用:
原帖由 lw31 於 2017-1-22 22:45 發表
據我所知,咁一般人係唔係T05正手、T64正或反手、T80反手?
仲有fx海綿度數低啲即係淋啲啦,主要係唔係用喺 ...
仲有fx海綿度數低啲即係淋啲啦,主要係唔係用喺反手居多?
05系旋轉同弧線最符合你要求,而且05容錯性好。多數人系正手05 反手64,但近期多了人反手打80,因為80硬過64,80好力過64,速度亦快d。
t25好少人用,小弟亦未玩過
無錯,fx系設計比反手用。亦有d無力既人用黎打正手,因為容易打透,一般唔建議fx打正手,會太淋。
如果你兩面都系亦弧線旋轉,正手05,反手05fx。
(切勿盡信,只供參考)
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

Lw31

如果我想增加埋控球穩定性,正手用T05FX又得唔得呢?

Lw31

「80硬...」?因為我見它們的海綿度數一樣,你咁講即係膠皮面硬度,05>64>80(軟>硬)?

引用:
原帖由 lw31 於 2017-1-22 23:02 發表
如果我想增加埋控球穩定性,正手用T05FX又得唔得呢?
我覺得唔好甘做,會唔夠力。可以靠海綿厚度做出細微調整,一般max系2.1,可以嘗試2.0海綿
控球穩定性應該系要靠技術,自己調整,控制力度與拍面角度等。器材可以改變的只是很少。
出生一張紙,開始一輩子;
畢業一張紙,奮鬥一輩子;
婚姻一張紙,折磨一輩子;
做官一張紙,鬥爭一輩子;
金錢一張紙,辛苦一輩子;
榮譽一張紙,虛名一輩子;
看病一張紙,痛苦一輩子;
悼詞一張紙,了結一輩子;
消化這些紙,明白一輩子;
忘了這些紙,快樂一輩子!

引用:
原帖由 lw31 於 2017-1-22 10:16 PM 發表
我都比較過兩板啲數據,Stiga Eterntiy VPS的速度高控制低,所以我揀咗intensity
可惜啊!

你誤解了Stiga公佈的數據,速度是指整體的速度,Eternity VPS比較Intensity Carbon高速,並非指脫膠速度都是,Eternity VPS是5夾純木板,在結構上,肯定會比較碳板食波好多,更適合制造旋轉及弧線,小弟曾經測試過Eternity VPS,証實了這一點,它整體的速度比較Intensity Carbon高,因為是針對40+大球而設計的,補償了打大球的速度不足,Intensity Carbon卻是大球之前的舊產物,所以打大球在速度上,就算是碳板,反而不及這純木板咁夠威力。

Lw31

你的意見令我學識好多嘢,了解咗更多,感謝你!

Lw31

多謝你意見師兄,其實我本身用開Clipper wood已廿多年,最近想提升打球速度,但又驚一下止提升太高速度,會較難控制,我本身極少更換球板,所以對球板的性能認識不多,我為有從廠商提供的數據作參考比較!

Lw31

唔知點解用手機打會無咗一部分內容

回復 26# 的帖子

Ok了,thank you!

26 12
發新話題