22 12
發新話題

【丙團 2008】: 兩極的家長表現

【丙團 2008】: 兩極的家長表現

睇大C既post, 即回想起我剛打完既丙團. 同一日見到兩極的家長表現.

話說小弟剛到場準備報到時, 上到四樓入場左面兩張檯正在比賽. 見到其中一張好多人圍住睇. 由出名小朋友對魚腸大朋友.

小朋友一方贏球時, 家長當然擊掌支持. 但小朋友輸一球時. 居然側邊既觀眾大拍手掌, 掌聲明顯蓋過小朋友一方. 後來這一分是小朋友拿下, 於完局時還聽到小朋友媽媽懷著極仇視的眼神向住觀眾, 對手方向大叫: 『有天理』!!! 我不知道來龍去脈, 但感覺到很大的仇恨.

打球比賽, 乃強身健體, 互相較技, 遊戲黎. 嚴重點, 就是磨練心志, 向自己目標進發. 但要去到互相仇視甚至到憎恨. 又何必呢?!

另一邊, 就係小弟第一場的對手. 三位小朋友加埋都不及我年紀. 但他們每一位都很認真比賽. 家長亦齊心支持兒子出戰我們幾位 "大人". 結果不用說. 只係打完之後, 大家都有講有笑. 家長對兒子絕對支持唔使講, 但係絕對無仇視對手, 或者當我地係死敵, 而且大家打完波, 都可以分享返球局中的得失. 分享經驗. 呢份互相尊重, 真係令我好開心.

心諗: 唔通小朋友未成名, 或未到可以同一級高手爭霸時, 未有壓力, 輸波咪輸波囉. 家長亦輕鬆得多. 到小朋友達一級好手時, 就唔輸得, 要場場都贏???

"打球比賽, 乃強身健體, 互相較技, 遊戲黎. 嚴重點, 就是磨練心志, 向自己目標進發" 俚d係我地d心態傘!
D家長覺得勝利就係前途!

防兄所講的事我都有聽聞...誰是誰非很難講 , 不過當日ge 裁判都有 d 問題。
明白什麼都總有限期

講開又講 , 話說在昨天學界精英賽中 , 重有一件罕見ge 事 , 有一名剛冒起而出咗位ge 小球員不知何解 : 人已到塲但坐著等賽會叫自己棄權 , 簡直奇事........
明白什麼都總有限期

大C你都好忙,上午彩虹,下晝歌街••••
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

無帶板?

引用:
原帖由 bd_fan 於 2008-10-27 14:35 發表
大C你都好忙,上午彩虹,下晝歌街••••
唔係 , 只不過有人造衛星啫........
明白什麼都總有限期

引用:
原帖由 off+ 於 2008-10-27 14:36 發表
無帶板?
你話會唔會....., 佢跟著就打雙打 tim , 下午返來歌街就比你見到佢地d..........哎, 都係唔好講。
明白什麼都總有限期

敵強我縮,敵弱我谷!
乒道酬勤,聚友合群;康健舒泰,龍恆精神!

引用:
原帖由 一燈大師 於 2008-10-27 14:41 發表 你話會唔會....., 佢跟著就打雙打 tim , 下午返來歌街就比你見到佢地d..........哎, 都係唔好講。
E! 有黑幕....................

回復 3# 的帖子

我覺得係唔係裁判問題都好. 氣氛都唔使攪到咁硬, 咁緊張.

而且仲要......唉....而家攪到好似全世界都同佢一家過唔去咁. 做乜jack!!!!

回復 4# 的帖子

有無家長在旁先. 有既一定無可能唔打. 反而我覺得小朋友心理上可能有問題. 唔想打比賽. 可能怕左咁既氣氛都唔定.

而家睇班細路. 場場波都好似面對仇人咁. 都唔知為乜!!

最驚女仔果D.......Cho Cho Char Char.........Chai Chai jor Jor.........che che chai chae
本帖最近評分記錄
  • (=^x^=) +5 我一直唔知他們叫什麼, 咁都比你翻譯到. 勁 2008-10-27 16:38

引用:
原帖由 防守王 於 2008-10-27 15:10 發表 有無家長在旁先. 有既一定無可能唔打. 反而我覺得小朋友心理上可能有問題. 唔想打比賽. 可能怕左咁既氣氛都唔定. 而家睇班細路. 場場波都好似面對仇人咁. 都唔知為乜!!最驚女仔果D.......Cho Cho Char Char. ...
我擒日以為有人帶狗入場..................!

據我所知,學界精英賽中o個位棄權單打既球員係因為隻手傷左,加上佢單打對手為冠軍熱門之一(最後亦奪得冠軍),所以留力打雙打。

引用:
原帖由 off+ 於 27-10-2008 03:21 PM 發表
我擒日以為有人帶狗入場..................!
你早D講呀嗎,等我帶隻大狗來同佢地交流下

邊個小孩?

who出名小孩 小孩VS who

邊個

大師 你說誰VS誰

引用:
原帖由 小馬 於 2008-10-27 16:29 發表
who出名小孩 小孩VS who
你問我的話, 就答你(唔知你係咪另外問大C)

小朋友係出晒名好多家人fans, 有一位好有權威既教練(因為差不多每場比賽都投訴球証)

vs

手浩粽寺隊既魚腸.

22 12
發新話題
最近訪問的版塊