發新話題

[其它討論] 求教灌膠

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

求教灌膠

小弟第一次灌膠
我塗左兩次膨脹油係塊膠到,咁10個鐘之後佢就彎哂啦
咁我之後應該點做,洗唔洗整走海綿上殘留左既油?同埋塊膠彎哂點樣上膠?
唔好意思,小弟真係呢方面既新手
主板1: Viscaria 正手 MXP+反手紅V
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP
副板:RosewoodXO+正手省狂+反手焦點三

引用:
原帖由 je5181996 於 2016/12/11 15:00 發表
小弟第一次灌膠
我塗左兩次膨脹油係塊膠到,咁10個鐘之後佢就彎哂啦
咁我之後應該點做,洗唔洗整走海綿上殘留左既油?同埋塊膠彎哂點樣上膠?
唔好意思,小弟真係呢方面既新手
小弟查完一次會等一日再查第二次, 跟住應該會變到好彎, 唔需要整走殘留左D油(其實唔應該有好多, 除非師兄查左好多...), 要等1-2日、冇咁彎先上到膠.

呢條片講得好清楚:
https://www.youtube.com/watch?v=5F3yzZ7yJ3Q&t=0s
本帖最近評分記錄

回復 2# 的帖子

彎係咪好難上膠?有冇d技巧?
主板2: Infinity VPS V+正手NEO狂三+反手ELP

引用:
原帖由 je5181996 於 2016/12/11 15:09 發表
放一兩日冇咁彎先上. 太彎上唔到ga.

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-11 15:09 發表
用好的膠水事半功倍
本帖最近評分記錄

回復 5# 的帖子

有咩方法可以壓平d?

我試過用重物(不可太重)將膠壓至不太彎時才貼上板。
本帖最近評分記錄

以前未出膨脹油時,在有機膠水年代。當時灌bb油,灌完海綿,再灌膠面,甘就會平翻。不過我覺得無甘好打,唔知系咪灌壞左膠面。唔系叫你甘做,純屬分享
本帖最近評分記錄

就咁上板啦,無事的

話說小弟終於上到膠啦,但發現塊膠大左好多,痴完之後出哂界,我想問洗唔洗用界刀cut左佢?

回復 10# 的帖子

唔知你用邊種,有 d 去膠後會縮返

引用:
原帖由 je5181996 於 2016-12-12 22:44 發表
話說小弟終於上到膠啦,但發現塊膠大左好多,痴完之後出哂界,我想問洗唔洗用界刀cut左佢?
如果你預左日後再灌的話就剪

因為你剪完就算縮左膠,咁你都會灌返大佢先痴架

發新話題