32 12
發新話題

[其它討論] 請問練習球拍的功用?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

回復 22# 的帖子

我現在正手用 MX-S,反手是用 05 FX
一個月前本身只是一塊舊TSP 反貼,然後想學橫打就買了MX-S做正手,TSP做橫打,但練了一陣,發覺舊膠太無力,就轉了05FX ,本諗住FX打正手,MX-S 轉打橫打,但發覺FX 無MX 咁快,同咬,所以現在是MX打正,FX 打橫打
THANKS CHING,BYCE 係用 正手 定係 橫打好 ?

練武的人都會練習使用多種兵器去應付不同對手,乒乓球會不會都一樣呢?與陌生對手比賽當然用自己最熟練的板,但遇上老對手可能需要其他組合了。

冇所謂,鍾意就買 ! 比賽都要準備兩塊拍啦 ! 一塊有問題,仲有另一塊頂住 !
乒超領隊 : 雄昇球會

回復 24# 的帖子

咁練 長膠拉波會勁好多

回復 25# 的帖子

所以我都心痕想玩下橫板

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 20:26 發表
所以我都心痕想玩下橫板
中中直直,終須。。。轉橫。

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

回復 1# 的帖子

我情况跟你有點似,也是近排重拾球拍,以前打單面中直,用開舊板,不同是我當年只是萬達的純木,今時今日打40+唔夠力,試過換膠,最後買了YE0做主板,小鳥副板,舊萬達背貼長膠做後備
個人建議,有心打,入一塊靚的加碳,配2塊彈性强的膠,舊的板當後備,配長膠,應付長膠對手
板各有所好,熱門有許昕純木、Stiga145、190(明年出245、290)、玫瑰5,黑檀7都是好板,黑玻鳥羽聽聞都不錯,
膠方面太多選擇,個人用過,MXS、MXP、R7都好好,勿入紅双喜,不灌油不彈,想輕有師兄建議反手用焦點三,平,性價比高

多謝師兄詳細的意見!
引用:
原帖由 jimmych 於 2016-12-8 11:51 發表
我情况跟你有點似,也是近排重拾球拍,以前打單面中直,用開舊扳板,不同是我當年只是萬達的純木,今時今日打40+唔夠力,試過換膠,最後買了YE0做主板,小鳥副板,舊萬達背貼長膠做後備
個人建議,有心打,入一塊靚的加碳 ...

引用:
原帖由 guccipo 於 2016-12-7 15:04 發表
我現在正手用 MX-S,反手是用 05 FX
一個月前本身只是一塊舊TSP 反貼,然後想學橫打就買了MX-S做正手,TSP做橫打,但練了一陣,發覺舊膠太無力,就轉了05FX ,本諗住FX打正手,MX-S 轉打橫打,但發覺FX 無MX 咁快,同咬,所以現在是MX打正,FX 打橫打
THANKS CHING,BYCE 係用 正手 定係 橫打好 ?
正手可以考慮下bryce highspeed ,反手用繼續05fx。唯一擔心你會唔習慣,可能要翻d時間適應。因為bryce highspeed 幾彈下,可能要收下力 。重量方面一定有改善,輕左,但系唔知是否適合你打法。每個人處理球方式不同,有撞擊多/摩擦多/有下降期擊球/有上升期擊球/最高點擊球/有借力/有主動發力。

近排也找了一個教綀來學習下,他說我拉得很薄是舊式的拉法,像以前的拋旋,現在已不行,現在是撞擊加磨擦多,所以也要轉變過來
引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-12-8 20:09 發表

正手可以考慮下bryce highspeed ,反手用繼續05fx。唯一擔心你會唔習慣,可能要翻d時間適應。因為bryce highspeed 幾彈下,可能要收下力 。重量方面一定有改善,輕左,但系唔知是否適合你打法。每個人處理 ...

打死一支好D,娛樂另計~
主板1:viscaria    90g      41neo藍省+t64
備用板:viscaria       87g      40度藍國+t64
街場板3:viscaria .     98g.     40度neo藍省+Rozena
備用1:新張alc.      90g     40橙省+t64

練習用純木。比賽芳碳會好d?

32 12
發新話題