27 12
發新話題

[長膠] 正長反反怎樣對付兩面弧打法呢?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:31 分類

正長反反怎樣對付兩面弧打法呢?

直拍沒有倒拍, 反手有反膠橫打

穩守突擊
乒超領隊 : 雄昇球會

回復 2# 的帖子

發覺經常畀人爆沖, 點穏守?

先有技術支持,才有戰術可言

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-15 20:19 發表
發覺經常畀人爆沖, 點穏守?
是接發球處理得不好出高球,比人爆衝嗎?我唸葉師傅都系講出大約做法,詳細/細節只能自己去摸索/領悟/研究。只能答你,要多練,找出自己技術上不足,減少無謂失誤,多練基本功也是對整體技術有幫助的。能夠渡過前三板後,就是相持階段,相持就是比拼實力,也是基本功環節,葉師傅所講應該是相持時的做法吧。

引用:
原帖由 Boo 於 2016-11-15 20:36 發表
先有技術支持,才有戰術可言
簡而精

回復 5# 的帖子

對方球球急球, 好難以攻黎回擊, 搓過去一定出枱, 跟住就係對方表演既時侯了

對手擺明要同你博火 ,你唯有同佢攻防戰,只有兩個選擇,1.你攻佢 2.佢攻你。既然你攻唔到過去,只有挨打 。呢種打法就是要與你打基本功,打相持。揾個專業教練學下,或者回國內學下。或者找志同道合的波友,練下基本功。

本帖最近評分記錄

[quote]原帖由 Georgett 於 2016-11-15 20:57 發表
先用反手膠回側旋或上旋直線,持機閘斜線,可行嗎!

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回復 9# 的帖子

對方開我正手多.

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-15 21:40 發表
對方開我正手多.
長膠跟著來球旋轉,用鏡影的相對旋轉接回,弧線會壓低點,球會無力及無乜轉,有錯勿怪!
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

回覆1/F
樓主,我覺得首先最重要係自己知道自己打乒乓球有什麼目標,目的。
如果純粹求開心,只打算參加一般球局,或只想嘗試打一些小型比賽,不介意輸贏,只求出身汗,這樣的話,淨係用塊(或兩塊)異質膠來(防守為主)地打波,問題不算太大。
但當遇到比自己(所謂高班)的對手時,便會明白一定要懂得用手上塊(或兩塊)異質膠來熟練地,有心得地進攻,長期處於被動只能等待對手失誤,機會是要自己看情況製造出來,
所以如果要求自己打得有進步,就正如樓上師兄們所說,首要條件是一定要練好打異質膠的基本功,單靠依賴邪膠的怪異度來set位,也許不太足夠,只有配合埋具有節奏變化的進攻,才可能有些少前景的

本帖最近評分記錄

轉板用反膠打爆佢,佢就唔會輕易開你正手.

人地識開長波沖你長膠,基本上係已代表係識對付長膠既波友。如你係單靠依賴邪膠的怪異來等對方打失來取分,可以投降了;唔知你打乜野長膠,除非你夠快退台正手削,否則你係要打,唔守得 。如打緊中途沖你,咪 close 塊版 block 囉

回復 16# 的帖子

好打抽番過去喎,長膠冇弧線

回復 16# 的帖子

我多數CUT一拍過去,個波唔高的,但出枱死梗。

抽對方反手出枱

引用:
原帖由 Georgett 於 2016-11-15 21:40 發表
對方開我正手多.
對方識嘢. 高手.
我好水皮. 講下理論:
開急既正手大角波係正長反反(唔倒板)既死穴. 同佢搏命啦. 正手借力攻佢反手或者追身. 自己腳步要到位.
係對方要搏命, 唯有奉陪.
如果對方唔係用左手(你用右手計), 個波既角度唔會好大.

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
對方開我正手多.
倒板 正手 反膠 拉佢正手
主板:個性蝴蝶王      副板:個性龍五      日直:Speed   90 特厚
正手:藍省狂3           正手:黑標省狂3    單面:Tenergy 05
反手:Dignic 05         反手:黑標省狂3

正膠:Clipper Wood   長膠:Senso V3   中直:YEO
正手:Spinpips Red   正手:Neo 天極2   正手:Neo 天極2
反手:敏沖                 反手:Curl P-1R    反手:Vega Asia

27 12
發新話題