27 12
發新話題

【職場】: 大家公司點面對金融海嘯?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:37 移動

【職場】: 大家公司點面對金融海嘯?

我公司就比三條路同事選舉!
1:等比公司炒
2:自動減人工,但係仲要經過上面,睇下減得合唔合理
3.自動離職,公司話會介紹到其他行家果度,張紙會寫得好好睇睇!仲會有安慰金

我就彩佢都有味,我就準備選擇1

大家公司又有無行動?

2008 年度之年假要系12月尾放清

無特別需要唔準加班
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

安慰金!?

我唔會以為唔關自己事. 總世界大難, 小弟都有影響.

唯有多點唱題, 祈求大家快D渡過難關!!

引用:
原帖由 小過童 於 2008-10-23 15:10 發表

無特別需要唔準加班
惟有咁安慰自己:「唔加班仲好啦,打多幾場波。」無計,

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-10-23 11:05 發表
1:等比公司炒
2:自動減人工,但係仲要經過上面,睇下減得合唔合理
3.自動離職,公司話會介紹到其他行家果度,張紙會寫得好好睇睇!仲會有安慰金

我就彩佢都有味,我就準備選 ...
瑋生, 您好似成日都提倡第1項!

引用:
原帖由 feideepking 於 23-10-2008 03:39 PM 發表

瑋生, 您好似成日都提倡第1項!
又唔好咁講!
我只係覺得,肯自動減人工果D,到最後肯定會係過年前比人OUT走!
仲有肯自己走果D,佢不知幾開心,唔洗陪錢比你,佢講的安慰金,又唔知係幾多錢!
$10又得$20都得....佢話肯幫你介紹,我覺得又係得個吹字,上面有時間仲唔睇下邊個可以OUT走,
唔通日日坐係度,真係幫你打電話去介紹咩
所以我咪選擇等佢炒囉!

引用:
原帖由 小過童 於 23-10-2008 03:10 PM 發表

無特別需要唔準加班
咁你姐係好多大假啦!

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-10-23 14:35 發表
你公司係唔係講真??
聽你以前講, 你公司好似出幾個月bonus喎...
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

等機會入市 ........ha...... , 有危就有機....
明白什麼都總有限期

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-10-23 16:50 發表

你公司係唔係講真??
聽你以前講, 你公司好似出幾個月bonus喎...
我今年很定凍過水
最新乒器...........................................
蔣彭龍 9mm + Andro / Roxon 450

引用:
原帖由 瑋仔 於 2008-10-23 13:12 發表

又唔好咁講!
我只係覺得,肯自動減人工果D,到最後肯定會係過年前比人OUT走!
仲有肯自己走果D,佢不知幾開心,唔洗陪錢比你,佢講的安慰金,又唔知係幾多錢!
$10又得$20都得....佢話肯幫你介紹,我覺得又係得個吹字, ...
職場上以靜制動, 不出三個星座, 山羊/金牛/Virgo... ...

引用:
原帖由 小過童 於 2008-10-23 13:28 發表

我今年很定凍過水
童生, 無bonus但有雙糎, 咪好囉!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-10-23 17:04 發表

職場上以靜制動, 不出三個星座, 山羊/金牛/Virgo... ...
哈! 我是山羊座的, 應該會有某幾個行業會特別受影响

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-10-23 17:04 發表

我係virgo,即係唔好動?
自從個金融海嘯開始我已經減緊人工, 因我是計佣金的, 生意少了, 人工自然少

引用:

碟兄,你都講得幾準喎,我係山羊,份工做左29年

我係靠食OT$&老底
公司Product雖不是必須品,但差不多人人皆有buy 過&歷久不衰
所以影響不大

引用:
原帖由 old-cake 於 2008-10-23 23:58 發表

碟兄,你都講得幾準喎,我係山羊,份工做左29年
我又係山羊座, 但我五年社會生涯中, 轉了幾次工, 最長的的一份只做了兩年多.....

我公司尋日請走左五分一人,即時生效。我個部門都有兩個,好在我無事,但係超無奈。

27 12
發新話題
最近訪問的版塊