發新話題

請問菜鳥這個配置練削球可以嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動
請師兄也多多分享吧
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-9-27 23:06 發表

就算唔分享 video,都希望 antispin兄 可以分享用後感

謝師兄回復
引用:
原帖由 Hodyhody 於 2016-9-29 11:25 發表

謝師兄
引用:
原帖由 鷹眼 於 2016-9-29 11:53 發表
加油!

引用:
原帖由 antispin 於 2016-9-27 22:28 發表
謝師兄 ,請問師兄正手用咩膠好呢?我正手想用防弧進攻可以嗎?主要想反手削,正手進攻同削  
正手進攻和削的話用反膠比用防弧好.
一般反膠都可以削球. 要穏一點的話可以選不太硬的, 但反攻的能力可能會差一點.
關鍵是選一把合用的削球底板.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

其實師兄, 可以先買塊平價削球板 (如donic defplay), 普通平反貼 如729...  反手長膠 如388d-1
試下岩唔岩打削球先, 我知師兄身邊也有朋友會削球你可以問他怎開始練, 你的朋友我和他練習過.
不用先為配置問題煩惱, 先享受削球樂趣.

謝師兄詳細建議

我現在情況是可能要買多1塊拍
1塊練削球,削球的底板現在各位給我的建議集中在兩個名字上:朱世赫、松下浩二,
1塊練防弧,想打防弧主要是因我自己是反應很慢的人,以我目前水平及可預計到的兩年內的水平,我還是無能力判斷、反應、應對對方開波的旋轉
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-29 22:05 發表

正手進攻和削的話用反膠比用防弧好.
一般反膠都可以削球. 要穏一點的話可以選不太硬的, 但反攻的能力可能會差一點.
關鍵是選一把合用的削球底板.

謝謝師兄告知
引用:
原帖由 夜魔俠 於 2016-9-29 23:18 發表
松下浩二有好多塊

謝師兄詳細建議
師兄上面給的板的建議我會認真研究下,這些板對我來講真的就是個名字,一無所知
唔知師兄説的是哪位朋友,可否pm我,我去請教下,謝謝。舊年打波,只認識到2位削球高手,印象中削過來的球我10次才拉過網1次
今年還未敢驚動2位高手,想練好d再睇下佢o地仲得唔得閒同我打 ,因我自知比舊年打得會更渣,所以還未搵原來的波友練習,唔想比波友見到我退步。
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-30 09:44 發表
其實師兄, 可以先買塊平價削球板 (如donic defplay), 普通平反貼 如729...  反手長膠 4如388d-1
試下岩唔岩打削球先, 我知師兄身邊也有朋友會削球你可以問他怎開始練, 你的朋友我和他練習過.
不用先為配置問題煩惱, ...

回復 31# 的帖子

你楊屋道不是定期有班波友嗎? 入面應有人會削球
削球不同一般攻擊練習... 永遠不去削, 你怎練正反手都不會進步

找個高手教一下要領, 點正一下正確姿勢, 再找發球機勤力削幾萬球應該開始穩定, 再來就要找人拉給你走位削...
我練了半年開始可以不定點近遠正反手削和頂大板, 但還要苦練落點準確和旋轉... 另外就是最難的步法

回復 29# 的帖子

建議不要朱世赫, 不合初學...
雖然有人稱"都係咁削" 但我覺得先用穩削板穩削最後才練反攻... 之後再睇自己想點打

轉,穩,低,變,攻  反攻應該排較後

"削球的底板現在各位給我的建議集中在兩個名字上:朱世赫、松下浩二"

加多個響噹噹既名啦: 武揚. 平平地買塊多尼克Defplay得啦.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

師兄應該認錯人啦,我未去過楊屋道打波
好,謝謝,遲d買到拍跟師兄方法練下
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-30 12:48 發表
你楊屋道不是定期有班波友嗎? 入面應有人會削球
削球不同一般攻擊練習... 永遠不去削, 你怎練正反手都不會進步

找個高手教一下要領, 點正一下正確姿勢, 再找發球機勤力削幾萬球應該開始穩定, 再來就要找人拉給你 ...

謝謝師兄 等我買到板練下,步法好頭痛
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-30 13:00 發表
建議不要朱世赫, 不合初學...
雖然有人稱"都係咁削" 但我覺得先用穩削板穩削最後才練反攻... 之後再睇自己想點打

轉,穩,低,變,攻  反攻應該排較後

謝師兄
越來越多選擇了 武揚
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-30 13:04 發表
"削球的底板現在各位給我的建議集中在兩個名字上:朱世赫、松下浩二"

加多個響噹噹既名啦: 武揚. 平平地買塊多尼克Defplay得啦.

舊年練過搓波 ,只接到不太轉的下旋,我反應慢,球速太快的反應唔到,如果削可以多d時間反應,唔知咁樣諗o岩唔o岩?
引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-30 13:18 發表
唔練搓下旋,先練大刀削。   太利害了! 入北之路。

回復 39# 的帖子

削同搓原全不同... 手法,物理回擊方式也不同 .

在著名削球書 "乒乓球削球員篇"中,  藤井基男也說到 削球和切球是不同, 建議想學削球的可以直接練習削球,
切球是任何乒乓球員也必學的近檯回擊下旋技巧, 先練習削球也沒有關係

我半年前一拿起球板就是直接反手長膠削球, 當時我正反手攻球也不會, 搓球也不知道是什麼. 反正我也不知道自己的回球方法叫削球, 只是偶然在youtube看過一次徐孝元就開始模仿...

回復 35# 的帖子

可能認錯, 但他們說知你是誰.

謝師兄 ,希望今次對削球多些認識
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-30 14:06 發表
削同搓原全不同... 手法,物理回擊方式也不同 .

在著名削球書 "乒乓球削球員篇"中,  藤井基男也說到 削球和切球是不同, 建議想學削球的可以直接練習削球,
切球是任何乒乓球員也必學的近檯回擊下旋技巧, 先練習削 ...

可能認識其中一位 。有機會都想去楊屋道學習下,聽說高手如雲
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-30 14:08 發表
可能認錯, 但他們說知你是誰.

回復 44# 的帖子

楊屋道沒有去了, 對我來說有點遠...
加上剛和前度分手,她在付近工作去哪邊很傷感....

發新話題