45 123
發新話題

請問菜鳥這個配置練削球可以嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

板:松下浩二
正:友誼804
反:紅雙喜雲霧3/大維338d-1
或者有其他推薦嗎?
budget <=1k
謝謝!

嘩  至陰至寒既組合
會拉死人嫁 bo~~

防孤加長胶,会唔会太单调?开波都有难度。
洪华山

慢慢練,唔係唔得
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

正手用防弧的話, 正手削球會比較容易上台. 但削出的球旋轉連長膠也不如. 主動反攻的能力也可能太弱了.
一般削球手正手多用反膠. 反膠削球相對穏定性較低, 但削出的球質量高, 反攻的威力也較大.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

可試
板:Donic Defplay  V3
正:天極2
反:大維338d-1/ tsp p4r

我自己現在有兩塊
板: xiom aigis nov ver
正 : Dr. Neubauer Domination 1.8
反 : Dr. Neubauer Defence 1.5

另一塊
板: nittaku resist
正 : dhs 天極2 2.0 neo (灌)
反 : TSP Spectol 厚

都係易上台配置, 松下浩二def/ donic defplay3 應該更易上台...
想買多一塊偏削攻型, 考慮緊 松下off/ 丁松7/Innershield-ZLF /羽佳純子 想比朱世赫要好操控同頂到大板

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-27 12:47 發表
Actually, 菜鳥 don't 削球, do they?
Not really,they can learn how to削球 from the coach
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-27 12:56 發表

Not really,they can learn how to削球 from the coach
跟 朱叔叔 學削球

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-9-27 13:00 發表

跟 朱叔叔 學削球
great

期待 antispin兄 可以分享 正手防孤,反手長膠 削球的 video,令論壇他人可以學習、嘗試

謝師兄
請問點解會至陰至寒呢?我只是想買塊拍練下
引用:
原帖由 Bro.of.Fever 於 2016-9-26 16:21 發表
嘩  至陰至寒既組合
會拉死人嫁 bo~~

謝師兄
我係個好悶的人,唔怕單調定係師兄指對手會單調
開波等我試下再請教。請多多指點
引用:
原帖由 hungwahsun 於 2016-9-26 17:21 發表 \"\"
防孤加長胶,会唔会太单调?开波都有难度。

謝師兄打气
引用:
原帖由 tomtom1995 於 2016-9-27 11:18 發表
慢慢練,唔係唔得

謝師兄 ,請問師兄正手用咩膠好呢?我正手想用防弧進攻可以嗎?主要想反手削,正手進攻同削
引用:
原帖由 TomLai 於 2016-9-27 11:48 發表
正手用防弧的話, 正手削球會比較容易上台. 但削出的球旋轉連長膠也不如. 主動反攻的能力也可能太弱了.
一般削球手正手多用反膠. 反膠削球相對穏定性較低, 但削出的球質量高, 反攻的威力也較大.

謝師兄好詳細
等我聽日清醒時研究下
引用:
原帖由 badiso 於 2016-9-27 12:45 發表  
可試
板:Donic Defplay  V3
正:天極2
反:大維338d-1/ tsp p4r

我自己現在有兩塊
板: xiom aigis nov ver
正 : Dr. Neubauer Domination 1.8
反 : Dr. Neubauer Defence 1.5

另一塊
板: nittaku res ...

Why not?
引用:
原帖由 范少伯 於 2016-9-27 12:47 發表
Actually, 菜鳥 don't 削球, do they?

Sorry,我是新手,分享video 還是要高手分享
朱兄勁
引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-9-27 13:17 發表
期待 antispin兄 可以分享 正手防孤,反手長膠 削球的 video,令論壇他人可以學習、嘗試

引用:
原帖由 antispin 於 2016-9-27 22:37 發表
Sorry,我是新手,分享video 還是要高手分享
朱兄勁
就算唔分享 video,都希望 antispin兄 可以分享用後感

Hody

加油!

45 123
發新話題