21 12
發新話題

[球板討論] 請問兩塊相同既碳纖/纖維板,新舊唔同有分別嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

請問兩塊相同既碳纖/纖維板,新舊唔同有分別嗎?

如題,一塊新,一塊打咗幾年,分別係點?

會唔好似羽毛球拍d缐咁?

謝謝
橫板直推。
Timo boll vs robot
不經不覺打咗三年波

係睇點打法 ,木板都有分別,何況碳纖/纖維板?

舊的會軟d 力量減弱了些
新的硬d 好力水d
另外乒乓球板,不同批次也會有些分別 打落的感覺有少少不同(以全新為例)

引用:
原帖由 GatienExtra 於 2016-8-26 03:49 發表
舊的會軟d 力量減弱了些
新的硬d 好力水d
另外乒乓球板,不同批次也會有些分別 打落的感覺有少少不同(以全新為例)
過舊打得多既碳纖/纖維板,重有機會碳纖/纖維有斷裂

謝謝回覆,咁一塊碳纖/纖維板平均要打幾多小時會變軟或達到最佳性能?定新板一開始已是最佳性能?(不計技術和打法)
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

其實只要冇經常跌過落地及撞傷,係吾會有問題的
好多時不是板軟,係人軟而已

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-8-26 08:54 發表
其實只要冇經常跌過落地及撞傷,係吾會有問題的
好多時不是板軟,係人軟而已
咁又唔係,冇跌過落地同撞傷,你日日打四、五個鐘;一年後,將你塊板同一塊全新板比較,你就覺有分別;只係一般人點會,日打四、五個鐘

多謝#7既回覆,可以分享下日日打四、五個鐘;一年後既呢塊板同一塊全新板比較既分別嗎? 如對球既速度,旋轉等
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

引用:
原帖由 華朗先生 於 2016-8-26 12:47 發表
多謝#7既回覆,可以分享下日日打四、五個鐘;一年後既呢塊板同一塊全新板比較既分別嗎? 如對球既速度,旋轉等
我係拿住我教練塊板打一陣(塊板佢用來教左幾年波),再試打塊新板,覺得新板快 d ,彈 d ,其實可能心理作用

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-26 13:38 發表

我係拿住我教練塊板打一陣(塊板佢用來教左幾年波),再試打塊新板,覺得新板快 d ,彈 d ,其實可能心理作用
你教練用的是碳纖定纖維板?你塊新相同型號既板在控球,旋轉同速度都比他的高嗎?

係咁既,我用朋友一塊同我相同型號既板(佢用咗幾年,打得多),我反而覺得我在同一技術,力量下,控球,旋轉同速度都好似比較好一些。

小弟新手,所以想請教各位板的性能會不會越打越好(當然之後會差咗),如果會,大約打幾耐到?等我唔使心思思成日換板 XD

Thanks
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

引用:
原帖由 華朗先生 於 2016-8-30 09:13 發表

你教練用的是碳纖定纖維板?你塊新相同型號既板在控球,旋轉同速度都比他的高嗎?

係咁既,我用朋友一塊同我相同型號既板(佢用咗幾年,打得多),我反而覺得我在同一技術,力量下,控球,旋轉同速度都 ...
纖維板;新板感覺去 d;你塊新板打個零月先再講

Waldner係佢自傳中講球拍用咗四星期就開始轉差要換,信嗎?

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-8-30 10:20 發表
Waldner係佢自傳中講球拍用咗四星期就開始轉差要換,信嗎?
佢打全職(一個月,應該幾百小時)咁講得都好有參考價值。咁我一星期打幾個鐘真係唔使點換板

Waldner對Timo Boll 好好睇XD
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

打得耐軟左,其實可能只因受潮。 例如洗拍,手汗,呵氣,無機膠水,天氣環境等。
出售中二手球拍:
  • 1)Xiom Vega Euro (FL) 極新 無傷 $600
  • 2)Xiom Vega Pro (FL) 極新 無傷$800
  • +100附送一塊只打過三次的二手MXS膠皮

他認為是木纖維起了變化,但以專業球員四星期應有過百小時(外国球員較懶計),
但以他們カ量、擊球質量及換膠頻密應與普通業餘者相差好多倍,板的使用變化度也應大有差異吧。

我覺得,多餘啦!張繼科佢自己塊VIS球拍,打左n咁多年啦。 變左質佢唔換左好耐咩?
出售中二手球拍:
  • 1)Xiom Vega Euro (FL) 極新 無傷 $600
  • 2)Xiom Vega Pro (FL) 極新 無傷$800
  • +100附送一塊只打過三次的二手MXS膠皮

華拿果陣時用快速膠,換膠又密,打38MM D波又硬咁多,塊板梗係快散啦,五夾純木仲快玩完,一般唔超過兩年,如果你日日打既話.

只係分享下聽聞過有關球拍使用壽命的講法,
普通如我者換拍大概都是其他原因,
既然打一世唔會有華拿功カ,一世唔換板都唔緊要。

引用:
原帖由 ernestlaw 於 2016-8-30 22:51 發表
只係分享下聽聞過有關球拍使用壽命的講法,
普通如我者換拍大概都是其他原因,
既然打一世唔會有華拿功ロ,一世唔換板都唔緊要。
正解,我教練都重未換板

多謝大家回覆,分享專業球員和非專業的換板情況,保養方法等。

其實我係好奇想了解一塊球板既性能同打既時間對比(心中plot個performance curve,網上搵唔到)

華拿分享了換板頻率,但又冇講塊板幾時最好打,稱心(耐人尋味,但都知因人而言,我冇睇本書XD),我估他和張繼科比賽時用的板不會是全新的,但好奇想知佢地點選塊板去比賽。

分享一些網上找到的保養方法説保養後比購買時還好打(好似澎狂飇咁XD):-

'           球拍壽命縮短,性能下降的原因之一是板身受潮濕所影響.
        而且這種影響從球拍誕生之日起就存在:潮濕的空氣浴!
        在貼套膠過程就存在:膠水的腐蝕劑!
        在打球的過程中就存在:汗水緊貼浸淫!
        在閒置過程就存在:不小心沾上雨水飲料或其他液體等等!
        總之,球拍從新鮮出爐之日起就要接受大自然的和人為的考驗與折磨!
        這個過程如果球拍因興長期性潮濕而導致性能下降拍身重量加重時(如同人類患風濕病一樣渾身骨痛,行動不便),對球拍進行科學抽濕是十分必要的.用電吹風只能起即時風乾作用,但其高溫烤幹辦法會導致板層膠水易開裂,從而損壞球拍.而且球拍內濕潤的木材因無法及時乾燥導致長期發黴致爛.從而使球拍性能下降:擊球力度下降,聲音發悶!
         用抽濕箱長期對不打球時的球拍進行靜態抽濕乾燥,通過矽膠緩慢但強有力的抽濕功能作用,能夠對球拍整體徹底乾燥,達到出廠前球拍誕生時的乾燥度:重量輕,聲音清脆通透的效果!比購買時還靚!
         長期達到這樣的效果,最少可有效廷長球拍使用壽命!特別是對自已最喜歡的球拍,更應當愛惜!
       購買照相器材乾燥箱一個(照相器材店有售:100元左右),放置矽膠乾燥劑2至4瓶(化工商店10元一瓶,照相器材店有售:15元一瓶).
       將球拍套膠脫離,清理乾淨球板身上的殘餘膠水,將球拍平放置於乾燥箱內,密封一周效果最好!取出後發現球拍重量減輕,聲音清脆,彈性增強!
       矽膠顆粒發暗紅即吸潮飽和,用器具盛放入徽波爐中檔3分鐘烤熱,拿出後待散熱不燙手即倒回乾燥箱關上,待其徹底冷卻後才準備投入第二次使用,正常情況下箱內溫度常年陰涼!
       全部投資約150元,矽膠可用二至三年.
       如果習慣每天打球必塗膠水,最好十天左右乾燥2-3天,每年天氣潮濕時最好一周放1-2天.當然,不打球時球拍放進去抽濕也無妨!'

(http://www.sunnywise.com.hk/article4.htm
橫板直推。
不經不覺打咗三年波

21 12
發新話題
最近訪問的版塊