30 12
發新話題

有冇人睇o左今次奧運想試下打削球?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

有冇人睇o左今次奧運想試下打削球?

我有d想試下打削球,之前都想,但還未試過 ,我係進攻型,一直覺得削球係防守型,今次睇比賽覺得削球進攻都可以好強,又有d想試
同埋都想知點樣練可對付削球? 削球手最驚咩對手?

回樓主:
我也有想打削球,
感謝你的意見分享!

削球先要條件係要好有耐性, 慢慢打, 慢慢削, 睇到自己都削削地

德國進決賽。今次削球手威嗮

香港係時候了

覺得兩邊弧結合快攻的打法, 普遍人覺得很正規, 好值得觀賞, 但要付出較長時間的訓練才可以打得穩(崇尚正規的星加坡亦是好例子, 現時的女隊主要打這個打法, 一遇到另類打法例失)... ... 如果想有戰績, 削球, 生膠等打法應該要諗下.

<-->
.

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-8-15 10:52 發表

My two cents: Isn't it the first thing is to have a good plan that will work? Like, at least you have to get a training partner that could play against your backspin. Or are you going to pay for a ...
伯伯 講得無錯,冇返咁上下技術的練波球友,根本練唔到

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-8-15 11:32 發表
覺得兩邊弧結合快攻的打法, 普遍人覺得很正規, 好值得觀賞, 但要付出較長時間的訓練才可以打得穩(崇尚正規的星加坡亦是好例子, 現時的女隊主要打這個打法, 一遇到另類打法例失)... ... 如果想有戰績, 削球, 生膠等打 ...
乒兄 講得無錯

引用:
原帖由 悠閒一族 於 2016-8-15 12:52 發表

乒兄 講得無錯
幸好吾有知音人
<-->
.

當年鹽野真人贏到日本公開賽,都大把人咁問

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-8-15 13:05 發表

幸好吾有知音人
睇下女團,星加坡、台灣 呢幾個例子,同 德國、日本、北韓 差得遠,最理想係好似 德國,一個削球手、一個反膠球手、一個怪膠球手
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-15 13:07 發表
當年鹽野真人贏到日本公開賽,都大把人咁問
熱潮

引用:
原帖由 范少伯 於 2016-8-15 13:27 發表
中國隊的模式也很強。以横板兩面反膠為主。各式各樣其他打法一來可以做陪练,二來可以做研究,三來也可以久不久派出去擾敵。
中國隊人材濟濟,隊內競爭大,二、三線球員都唔弱

香港隊唔同,人材唔夠,打法唔多,就算有北上訓練,可以同不同打法的球手作練習,都拉近唔到距離

你有進步時,人地都會有進步

時不時打幾板削波都幾好玩既. 亦唔駛揾固定既對練波友.
之不過我咁樣加唔到削波入我既打法裡面. 認真計分既時候, 可以離檯削波既時候我一般都會拉過去.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 antispin 於 2016-8-15 10:17 發表

我有d想試下打削球,之前都想,但還未試過 ,我係進攻型,一直覺得削球係防守型,今次睇比賽覺得削球進攻都可以好強,又有d想試
同埋都想知點樣練可對付削球? 削球手最驚咩 ...
我睇阿金姐應該練過進攻型打法一排,佢既進攻好似武陽咁,有套路,而唔係肥妹仔個種,小學 打法

引用:
原帖由 egghead1969 於 2016-8-15 14:02 發表

我睇阿金姐應該練過進攻型打法一排,佢既進攻好似武陽咁,有套路,而唔係肥妹仔個種,小學 打法
好奇問下: 肥妹仔係邊個?
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

鄭因而
<-->
.

唔通係佐藤?

引用:
原帖由 乒乓在線 於 2016-8-15 14:30 發表
鄭因而
咪玩人,打高水平削球,打到可以有水桶身形既咪得南韓個位

睇完馬生對朱生,重有冇人想試下打削球?

30 12
發新話題