發新話題

[是非] 不良球會真面目

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 05:08 移動
(出唔到字)

無忘初衷 (雖然仍是長期輕傷)

(出唔到字)

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 00:12 發表
呢D係我的親身經歷, 朋友界紹我到小X會打波, 我想個仔同多D吾同的人打下比賽, 學下嘢, 又吾貴, 咪一齊玩下囉. 個主持人好有領導才能架, 成個教主咁, 集合埋D家長做義工, 又訂場又幫手招人, 我地D家長好似被佢洗咗腦咁, 個個都聽佢點, 佢就人工都慳番.
原本填報比賽D資料, 未得我地同意就無啦啦變咗佢個會D會員, 跟住教主就周圍同人講佢個會有幾百個會員, 咁咪越做越大囉. 我都相信好多呢D球會, 開始用好平的價錢, 講到自己幾有熱誠咁搞個平台比大家, 做做下就會變質架啦, 因為見到財路嘛. 搞比賽賺錢, 搞自組青苗又賺錢, 搞章別筆試仲賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩?
如果人地擺明揾錢, 我都覺得好正常, 但咁樣揾錢手法好差囉, 成日話其他球會點衰點衰, 自己就為大家家長好. 我覺得自己好似我老婆比美容院氹一樣, 奉勸大家揾球會時要小心D, 聽多D意見, 無為因為打波搞到一肚气啦.
完全無講過咩事搞到一肚氣。在下 同你講既喱個會完全無接觸過,但好奇想知真相。

論點 logic 好有問題。好多重點唔具體せ無証據。

其中話賺你錢既論點,可否列出你畀咗幾多せ佢收咗你幾多せ佢既營運成本せ整体收入せ有無將個會既户口入面既錢轉入私人户口?

可否提出同時係 ‘‘可行‘‘ 而又能 ‘‘令你滿意‘‘ 既營運方案,等喱個世界更美好?

‘‘賺錢, 你地唸下啦, 真係無錢賺會為咗興趣搞咁多嘢咩? ‘‘

你意思係話你同你屋企人打乒乓球完全唔為興趣せ而係為賺錢? 可否指點下 在下 點做到?

在下 做好多嘢都係為興趣せ做義工せ唔賺錢。。。如果 在下 既人生哲理錯了,可以指教一下嗎?

引用:
原帖由 Richard888 於 2016/6/4 10:24 發表

哦……….自己認係小X會, 即係我講的事情有做過啦, 叫我道歉? 應該係小X會對未得到同意便入咗會的家長道歉就真. 睇來好多上上下下都係利益集團份子. 利用呢個平台來賺錢. 重可以叫人除時刪除對自己不利的 ...
可怒也! 你咁唔講道理,點會有人信你講既嘢。
本帖最近評分記錄

發新話題