51 123
發新話題

我在澳洲的日子

我在澳洲的日子

唔經唔覺,返回雪梨生活已經剛好一年了⋯⋯
呢度的空間真是比較香港大很多,平均每人都會住在一千、幾百尺的房子裏,
這就可能是很多人都會嚮往移民到外國的原因之一,
當然還有為了較好的就業機會、完善的醫療和子女的教育環境等等。
二十年後從返回舊地,發現改變了卻真不少,人口增長了很多,尤其是中國人,隨處可見。
塞車的情況在路上也只是家常便飯,無論是早上去茶樓飲茶,或晚上想找間食店用饍,
都要預返三幾個字的等候時間。
閒來無事,我就多數都會相約朋友去飲茶吃飯,就係咁...一年間我足足重了接近30磅!
唔得啦!我真的是要開始減肥了!

你地會有什麼好建議?
怎樣才能有效和成果?

HELP
本帖最近評分記錄
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

減肥就回港找我打波LA!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

早晨,jcclee兄,,跑步,打球,釣魚
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 eddieho 於 2016-5-26 08:57 發表
減肥就回港找我打波LA!
都有打波,只是比起在香港時...打得少
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

JCCLEE

我們依然維持週五球局,打完波去食飯,吹水,大家間唔中都會提起你
有空番來探我們吧

KEI

引用:
原帖由 atcf 於 2016-5-26 08:58 發表
早晨,jcclee兄,,跑步,打球,釣魚
跑步,怕曬
但其實每星期一,二晚上有相約朋友行track(7km)
打乒乓波,只在星期六下午(星期日打羽毛球)
但遲d打算弄張波枱回來,在家中隨時打
釣魚,仲未申請牌照(而家需要有牌才可釣魚)

引用:
原帖由 kei 於 2016-5-26 09:45 發表
JCCLEE

我們依然維持週五球局,打完波去食飯,吹水,大家間唔中都會提起你
有空番來探我們吧

KEI
多謝
打完波成班人去食飯吹水真是爽,懷念!
我明年應該有機會回來,到時球局見。

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-26 09:43 發表
  謝謝分享,可能同作息、飲食、個人體質有關。
多食蔬菜生果魚少食肉,最重要都係要keep住運動,師兄如果一日打最少4個鐘乒乓球,每次2個鐘,最遲一次8-10pm,打完波唔好再食野,應該好快瘦
或者返 ...
我一向都是瘦底,突然間肥了(係d鬼鼠位)
一時之間有點唔慣,哎∼估唔到呢度d應酬仲會多過香港!
我已經夠運動量,唯有要認真在飲食習慣中下苦功。
謝謝!

我好想聽吓女(運動員)的減肥心得,我估她們比男士更有辦法。
係咪真係要節食和計算卡路里?!

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-26 10:33 發表
,師兄,我有減肥心得,我打左5個月波,減左唔少 波友、同事、朋友都話我瘦左
其實我食得唔算多,但就真係好耐都無咩運動。。日坐夜坐唔運動好易肥。。。
同埋我一運動就會開始瘦。  ...
多謝分享!
我承認在這裡閒來無事,總會約人食多,因為呢d都會係節目之一,
Sydney 的轉變真的令我有點驚訝,就我住在的社區為例,隨處都可找到:
大酒樓
港式茶餐廳
華人小菜館
華人西餐廳
華人火鍋店
華人超市
華人麵包店
燒臘店⋯⋯等等
餐餐大魚大肉,陳凱琳都肯定要變成大肥婆,想唔肥都難

但我已經由五月起開始節制,因為六月就是冬天了(冬天易肥過夏天)
同時又怕突然大減食量會有害...
也清楚要配合劇烈運動才會見成效,真係既㥬惶又茅盾。

D野好食自然會食肥D,上次我回加拿大半年也肥了10磅
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 jcclee 於 2016-5-26 08:19 發表
唔經唔覺,返回雪梨生活已經剛好一年了⋯⋯
呢度的空間真是比較香港大很多,平均每人都會住在一千、幾百尺的房子裏,
這就可能是很多人都會嚮往移民到外國的原因之一,
當然還有為了較好的就業機會、完 ...
一係返來香港啦

華人在外國易肥, 可能最大關係是食物... ... 正如有人話港人一般個樣比較後生是因為香港的食水.
<-->
.

引用:
原帖由 BrianDD 於 2016-5-26 11:04 發表
D野好食自然會食肥D,上次我回加拿大半年也肥了10磅
而家華人的版圖已經遍佈全球,外國人的生活文化都有大受其影響,
不論是美加,澳洲,歐洲都會有中國人的足跡,
我國美食,又點會少?

引用:
原帖由 逍遙子 於 2016-5-26 11:04 發表

一係返來香港啦
當然!
耐不耐都會返吓來,只是8個鐘頭飛機。

番來香港,等閒來下泓景同陽沖圈球局,一星期打2次波,就會fit過以前,睇我就知

sydney 都多乒乓高手。

讓人羨慕。

若無閑事掛心頭,便是人間好時節。

真。逍遙。

宜家移民澳洲容易嗎?
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 crystaljj 於 2016-5-26 16:09 發表
師兄可以影多d Sydney相比我地欣賞下阿 ,多d上來HKTTF吹下水
大減食量對身體唔好,太劇烈運動都唔好
都系食野要清淡d,運動量加少少,
行track我覺得成效不大,時間夠,但運動量唔夠,跑步成效大d, ...
多謝你的詳細解說,我可能一時當局者迷,大失方寸⋯⋯
會從新定立健康的生活作息,謝謝
(其實之前我係指”帶養運動”,不是劇烈運動)

我手機都在Sydney食左唔少好嘢
日後必多再分享

引用:
原帖由 sunnyfung1 於 2016-5-26 18:59 發表
番來香港,等閒來下泓景同陽沖圈球局,一星期打2次波,就會fit過以前,睇我就知
有圖有真相,可否影張近照放上來證實一下?

51 123
發新話題