36 12
發新話題

[球板討論] 外置ZLC只可借力? 只可配TENERGY ?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

外置ZLC只可借力? 只可配TENERGY ?

見國際賽很少人打butterfly 外置ZLC甚至SZLC(只得水谷一個)。心思思買了張ZLC,很難打。我打法係兩面弧快主動發力。
想問,外置ZLC係咪唔可以太多主動自身發力,要借力為主? 打張ZLC配MXP正手,一發力好易失。 打龍5配 MXP,好衝好旋好易到檯。 外置ZLC必須配05嗎? 不打狂飆膠,求意見。
MXP 轉 MXS又如何?

正反省狂
正手:手掌
反手:手背

我覺得打慣左一樣可以主動發力, 同過呢到2,3位打水谷/水谷SZLC 的C兄打,打得好沖下.
不如約打ZLC 既人出黎交流下  不過我月尾先得閒

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-5-15 11:06 發表
我覺得打慣左一樣可以主動發力, 同過呢到2,3位打水谷/水谷SZLC 的C兄打,打得好沖下.
不如約打ZLC 既人出黎交流下  不過我月尾先得閒
請教配膠。
我感覺是,外置ZLC打出的球,速度是很快,但旋轉卻減弱不少。
我估計要用軟些少的膠增加咬球時間。聽說MXS 比MXP 轉,但海綿較MXP硬,如此說來,旋轉加強似乎是面膠做成,海綿更硬出球不是更快? 好像不是我想要的。 只有tenergy適合?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-15 12:01 發表

請教配膠。
我感覺是,外置ZLC打出的球,速度是很快,但旋轉卻減弱不少。
我估計要用軟些少的膠增加咬球時間。聽說MXS 比MXP 轉,但海綿較MXP硬,如此說來,旋轉加強似乎是面膠做成,海綿更硬出球不是更快? ...
請教唔敢講, 講下自己經驗
外置ZLC的確自己有種感覺係旋轉減弱左,不過果種速度真係好快
(打得耐非試手黎講)自己打過3塊ZLC(舊水谷,超級水谷, 依家新水谷),但都無配過大路德國膠, 因為TENERGY 果種輕易上台手感佢地無
(我2面都係一樣)一直都係打TENERGY, 以前64, 依家80.
上次試過軟D 膠係BRYCE SPEED FX, 咬球時間係增加左, 亦好似轉左, 但速度同威力好似差左唔少, 最後都係頂唔順轉返
另外打ZLC 的C 兄歡迎PM 我, 我月尾睇下約唔約到大家打

乜野叫做外置ZLC?

e兄,請問T80好控定T64呢?

引用:
原帖由 TabTab 於 2016-5-15 15:45 發表
乜野叫做外置ZLC?
非innerforce ZLC,例如水谷隼、波爾、張繼科。

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-15 16:00 發表
80平均、全面,64快。

明白,咁BTY新板APOLONIA是內置設計,跟INNERFORCE設計相同

直兄,請問你是否橫板轉打直板呢?

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-15 16:32 發表
直兄,請問你是否橫板轉打直板呢?
但又轉返橫了。

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-15 16:00 發表
個人覺得64好防d
不過80打出球既威力強左

引用:
原帖由 explozthelimit 於 15-5-2016 18:05 發表

個人覺得64好防d
不過80打出球既威力強左
真係各有特點,依家反手用T64覺得好控,容錯高,但攻擊稍欠威力

回復 1# 的帖子

打张Z配胶是难,配过正手05反手80,正手太弹反手还可以,感觉应该用偏软的外套或所谓半粘半涩胶。目前正手tibhar k1,反手灌falco油狂飙350算不错。

直兄,請問龍五有冇ST柄?

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-15 18:38 發表
直兄,請問龍五有冇ST柄?
冇… 橫拍只有幼FL~

引用:
原帖由 Jasonhk 於 2016-5-15 18:37 發表
打张Z配胶是难,配过正手05反手80,正手太弹反手还可以,感觉应该用偏软的外套或所谓半粘半涩胶。目前正手tibhar k1,反手灌falco油 ...
未打過Tibhar K1。 謝!

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-15 18:29 發表

真係各有特點,依家反手用T64覺得好控,容錯高,但攻擊稍欠威力
「攻擊稍欠威力」會否是球拍問題?欠什麼威力?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-15 10:37 發表
見國際賽很少人打butterfly 外置ZLC甚至SZLC(只得水谷一個)。心思思買了張ZLC,很難打。我打法係兩面弧快主動發力。
想問,外置ZLC係咪唔可以太多主動自身發力,要借力為主? 打張ZLC配MXP正手,一發力好易失。 打龍 ...
要轉可用baracuda.

36 12
發新話題
最近訪問的版塊