發新話題

[球板討論] 水谷隼用板的疑惑

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動
我都有一直留意水谷用板, 三塊我都有買, 發覺佢用超水時係將黑膠貼在背面(非盾牌嗰面)當正手用, 後來見佢改貼黑膠在盾牌嗰面做正手, 原來嗰時已經係換咗白色邊的新ZLC, 之後見佢多次換拍, 新舊交替, 不過見佢用新柄時都係白色邊的。

究竟球拍真正係乜料? 可從官網睇到D頭緒

蝴蝶話水谷用SZLC特注, T80正反手。

水谷隼SZLC內文說是水谷共同開發。

水谷隼ZLC內文說是水谷用板。

但水谷在其twitter內說香港奧運資格賽時從SZL改為ZL, 話好感觸喎。

これからアジアオリンピック大陸予選出場のため香港行きます^ ^ ラケットをSZLからZLに変えて好感触だから良いプレー、良い結果残したいね
本もよろしくです

去年ITTF官方片
https://www.xxx.com/ITTFWorld/videos/1173255629371105/
第30秒水谷塊拍大特寫。 驟看手柄似黃色邊super zlc,細看手柄個牌d字,其實係新柄zlc。

去年ITTF官方片
www。面書。com/ITTFWorld/videos/1173255629371105/
第30秒水谷塊拍大特寫。 驟看手柄似黃色邊super zlc,細看手柄個牌d字,其實係新柄zlc。

有晒兩塊拍手柄上的牌的對比。 ITTF條片,明顯是新柄zlc而非super zlc。
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 TurboZ 於 2016-5-3 20:42 發表
我都有一直留意水谷用板, 三塊我都有買, 發覺佢用超水時係將黑膠貼在背面(非盾牌嗰面)當正手用, 後來見佢改貼黑膠在盾牌嗰面做正手, 原來嗰時已經係換咗白色邊的新ZLC, 之後見佢多次換拍, 新 ...
香港果次佢的確係轉左ZLC,
但官網到你睇清楚, 佢話水谷隼ZLC 係水谷隼選手ゎ使用ウギхЫю, 過去式,即係現在不用.
m.facebbok.com/story.php?story_fbid=481135082088581&id=393996870802403
蝴蝶收到佢消息係1月轉SZLC , 只不過奧運前會唔會換返就唔知.

Turbo 兄,你3塊水谷板也再,你覺得那一塊最好打呢?
3塊的重量相若嗎?

點解唔出 timo boll SZLC???
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

橫變直,我也是打ST柄,

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-3 22:22 發表
Turbo 兄,你3塊水谷板也再,你覺得那一塊最好打呢?
3塊的重量相若嗎?
我舊柄, SZLC, 新柄 都打過, 依家打緊同得返新柄.
唔知係咪懷舊, 舊柄果塊特別好打,重量亦最輕,88g 左右. 其他2塊都係91g, 而且柄位側邊手工都無咁靚

橫變直兄登嗰張相係我以前影的。

@LawrenceChan
舊柄ZLC冇上過膠, 單比賣相睇唔出三支有明顯分別, 都係保持住蝴蝶一貫高水準。

好多人話SZLC太快, 難控, 但我反而覺得佢指向性好強, 發力好集中, 好易打出力量同速度, 而新水ZLC對比來說係小咗支撐力, 感覺較Flex, 更易出旋轉。

彈球時兩支都幾相似, 都有好強共震同拉長的BummmmpBummmmp聲, 感覺SZLC較脆彈而沉實, 甜區相對較大, 發力時可感到形變同更強支撐力, 唔會覺得死硬。

附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

引用:
原帖由 TurboZ 於 2016-5-4 09:04 發表
橫變直兄登嗰張相係我以前影的。

好多人話SZLC太快, 難控, 但我反而覺得佢指向性好強, 發力好集中, 好易打出力量同速度, 而新水ZLC對比來說係小咗支撐力, 感覺較Flex, 更易出旋轉。

彈球時兩支都幾相似, 都有好強共震同拉長的BummmmpBummmmp聲, 感覺SZLC較脆彈而沉實, 甜區相對較大, 發力時可感到形變同更強支撐力, 唔會覺得死硬。
Sorry,只想搞清楚而已,大家都係喜歡BTY球拍,喜歡水谷球拍的球友,希望不要介意。

我正正是覺得超水出球太快,難控。 可能我偏向弧圈打法,覺得超水極難製造足夠旋轉,未咬夠個波就已經彈出。 的確出球很快,檯內回球、借力相持,都好快。 拍打更是「一道白光」。 但對於偏愛弧圈的我,喜歡主動發力的我,原完唔夾。我喜歡主動發力製造弧線,二跳想下沉,上旋要重等等,超水跟之後用過的狂飆龍5,個人感覺差很多,最後亦唯有忍痛蝕讓。
不過仍想試舊水谷,據說手感好,易控,易製造旋轉,但底勁唔夠。 最後找不到合心水(無傷,少拼接,88~90g)的舊水谷,卻又買了張ZLC,仍在試膠換膠適應中。似乎找不到龍5的BTY替代品了。

我反而想知新舊版普通水谷ZLC 的優劣。 超水已放棄。

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-4 12:08 發表

Sorry,只想搞清楚而已,大家都係喜歡BTY球拍,喜歡水谷球拍的球友,希望不要介意。

我正正是覺得超水出球太快,難控。 可能我偏向弧圈打法,覺得超水極難製造足夠旋轉,未咬夠個波就已經彈出。 的確出球很 ...
可以試吓nittaku馬龍碳,聽聞比狂龍5更容易制造旋轉

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2016-5-4 12:30 發表

可以試nittaku馬龍碳,聽聞比狂龍5更容易制造旋轉
是狂飆龍1/2/3/5的nittaku版,就好似狂飆3膠皮咁,有nittaku版本,咁樣?

@橫變直兄
唔洗say sorry咁嚴重, 大家都係愛板之人, 在網上借相用下平常事啫, 絕對唔會介意。

Nittaku的新拍「馬龍碳」,拍面寫住made in China,似乎跟「狂飆王3」很似樣

我打緊舊和新水谷ZLC,個人覺得無太大分別,相信重量會有些影響出球的質量

Turbo 兄,請問你塊SZLC幾重?正手配甚麼膠呢?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-4 14:09 發表

是狂飆龍1/2/3/5的nittaku版,就好似狂飆3膠皮咁,有nittaku版本,咁樣?
是NITTAKU最新出品灰色板面的馬龍碳。

@LawrenceChan
我塊超水前後貼咗T64, 重184.7g, 因為叫賣家代貼膠皮所以都唔知單板有幾重。

發新話題
最近訪問的版塊