42 123
發新話題

[球板討論] 水谷隼用板的疑惑

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

水谷隼用板的疑惑

水谷隼剛在波蘭公開賽力壓奧查奪冠(板用舊水谷ZLC)
但剛在亞洲盃輸給黃鎮廷(板用水谷SZLC)
他是否選錯板呢

其實本人自己覺得水谷zlc手感同控制係好過szlc

師兄,你都是打水谷隼嗎?我都有試過SZLC,都覺得ZLC較易控

1月開始一直都係SZLC, 只不過係手柄佢一時用舊版, 一時新版

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-2 19:06 發表
師兄,你都是打水谷隼嗎?我都有試過SZLC,都覺得ZLC較易控
兩塊都曾經打過!

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-5-2 21:41 發表
1月開始一直都係SZLC, 只不過係手柄佢一時用舊版, 一時新版
你指zlc吧。 普通zlc先有新舊柄,szlc邊會見呢款舊柄呢?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-3 03:30 發表

你指zlc吧。 普通zlc先有新舊柄,szlc邊會見呢款舊柄呢?
就係指szlc, 1月全日本就係用舊柄szlc, 本人,蝴蝶,雜誌採訪都證實左
佢係簽約選手,鍾意用咩柄都得
正如佢對鞋一早停產,但仲一直換到新
本帖最近評分記錄
  • jcclee +5 你好貼市 2016-5-3 15:02

SZLC 都有舊柄!咁真係唔知佢打ZLC 定SZLC

2016年5月的最近几场比赛 水谷隼使用的都是 szlc,因为我也是使用的这款底板,所以比较关注。
在2015年,水谷隼使用的都是 旧款 的普通水谷隼底板。

而且它在对阵 奥恰的时候 多数使用的是 szlc,而且总能获胜。 2016 波兰公开赛时候, 水谷用 szlc 获得冠军。
2016年亚洲杯 水谷隼使用 s-zlc打的全部比赛,最后输给 黄镇廷。
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件

我以前都係用超水。 不過,明顯係佢用超水果排就成績差d,後來佢轉返新柄水谷zlc(果時未公佈,街更加未有),成績反而好左。 之後一直新舊柄普通zlc交替使用。 唔知佢近來又轉返超水添。

Btw,我以前都成日以為佢仍用緊超水,但後來先知係燈光或汗漬,白邊睇成黃邊。 要睇佢塊拍反手果面個柄,先睇到係寫住super ZLC定普通ZLC。
當然,你話佢用特注,專登造成舊柄但其實係super ZLC,咁我都冇法。
我以前都好在意。

水谷隼的底板是(特注)SZLC,至於手柄,他是選擇保留了用(舊版的)ZLC
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

正常普通的特注,手柄沒有章的。 見過的特注水谷zlc同特注 張繼科ALC都冇球員大名那個章。
當然,又話水谷那塊特注跟你我平時見的牡注唔同的,咁又冇法啦。

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-3 15:24 發表
正常普通的特注,手柄沒有章的。 見過的特注水谷zlc同特注 張繼科ALC都冇球員大名那個章。
當然,又話水谷那塊特注跟你我平時見的牡注唔同的,咁又冇法啦。
真係要睇返邊位 ,mengel 果塊聽聞都係同水谷隼一樣
以前係舊柄(水谷隼),依家變左咩都無
但水谷隼果塊特注就有2隻柄

引用:
原帖由 explozthelimit 於 2016-5-3 15:57 發表

真係要睇返邊位 ,mengel 果塊聽聞都係同水谷隼一樣
以前係舊柄(水谷隼),依家變左咩都無
但水谷隼果塊特注就有2隻柄
睇手柄都唔得。 所以我地冇可能知佢真正打緊乜。 話唔定,小胖用vps柄vis之餘,水谷就用超水柄吉他碳

其實特注有幾多要求?柄款、重量?

引用:
原帖由 橫變直 於 2016-5-3 18:09 發表

睇手柄都唔得。 所以我地冇可能知佢真正打緊乜。 話唔定,小胖用vps柄vis之餘,水谷就用超水柄吉他碳
所以我咪話水谷隼本人, 蝴蝶, 雜誌現場採訪3方都話係SZLC, 我諗衰極都唔會3方一齊講同一個大話瓜

引用:
原帖由 LawrenceChan 於 2016-5-3 18:30 發表
其實特注有幾多要求?柄款、重量?
暫時SZLC 市場無特注, 柄款應該可以傾

反而最古怪既係水谷隼換左佢由高中開始帶果款項鍊, 換左同牌新款(平D )
舊項鍊

http://chrioshop.com/SHOP/1161-1000-58.html

新項鍊

http://chrioshop.com/SHOP/magna_neck.html
附件: 您所在的用戶組無法下載或查看附件
本帖最近評分記錄

42 123
發新話題
最近訪問的版塊