71 1234
發新話題

【懷舊】龍華酒店食乳鴿

【懷舊】龍華酒店食乳鴿

上星期去龍華食乳鴿. 再對上一次黎呢度, 要數到好幾年前啦.....

原來呢度叫上禾........唔識打添!

一個老字號, 龍華酒店, 細細個時好鍾意黎

細細個去另一邊玩打 "千秋" 同埋搖搖板, 呢個位好似無野嫁

上到去食野既餐廳位置. 因為時間尚早, 所以我地係第一批客人.

窗上掛左好多有關龍華既相片

招牌菜式, 第一版就見到乳鴿啦!!

龍華除左乳鴿, 最出名應該就係椒鹽鮮魷. 我當然一定會叫埋啦!

幾乎唔記得去洗手添!! 家陣既洗手間靚過以前好多啦(外表)

乳鴿黎到啦! 真係好啦! Size比以前既細左少少

唔緊要啦. 黎呢度都係過一過口癮o者!! 飲杯

食到七點零, 個天都黑黑地啦. 龍華又有另一番感覺

嫩鴿肥雞.......以前黎既時候有無呢個招牌呢?!?!!

好多年都無去啦!鴿肉生疏包,檸檬鴿,炸豆腐..................

打麻雀個道仲有無?大雀籠同孔雀都吾影?

回復 2# 的帖子

係呀!! 不過我果日成三點幾四點食左下午茶........食兩隻乳鴿加個椒鹽鮮魷, 再兩支大啤....都算係咁囉!! haahaaaa

引用:
原帖由 off+ 於 2008-9-24 10:41 發表
打麻雀個道仲有無?大雀籠同孔雀都吾影?liness" />

我只影左呢張. 孔雀謝謝地, 所以我無影佢囉!!!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-24 10:44 發表 http://f20.yahoofs.com/hkblog/ddB59sSFHxkaRoZndzPTtRu0_57/blog/ap_20080919122426610.jpg.jpg?ib_____Dmvog.k37我只影左呢張. 孔雀謝謝地, 所以我無影佢囉!!!
乜個d遊玩設施變到成個市政局咁....................

回復 6# 的帖子

係囉!! 以前細個果D, 係成班細路坐埋一齊搖果隻黎....而家都無晒啦!!

果個位, 變左廢墟無人理, 放貨囉!

引用:
原帖由 朋友 於 2008-9-24 11:02 發表
沙田去火炭果段
定係
大圍去沙田果段
沙田火車站行去, 十分鐘左右就到!!

其實火炭都有正野. 德記, 津津既乳鴿都唔錯. 不過夏天太熱, 同埋要渣車我先至去......

渣車我又唔飲得........

我打算今星期六去食...
當天會去沙田打分齡.嘻嘻

Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 10# 的帖子

乳鴿較細隻. 不過味道都仲幾好. 價錢就四十八蚊隻. 以前試過有size分別. 六十八蚊大隻好多. 不過可能而家返貨細......

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-24 11:17 發表
乳鴿較細隻. 不過味道都仲幾好. 價錢就四十八蚊隻. 以前試過有size分別. 六十八蚊大隻好多. 不過可能而家返貨細......
乳鴿是必選..
椒鹽鮮魷都會..因為係我女友鍾意食的
加一碟菜...
兩個人三碟...好似少左D. ..到時睇下仲有咩先.
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

回復 12# 的帖子

睇下有無蟹粥!! 果日我去就無. 雞粥我又無乜興趣!!!

整多個生菜包囉!!

防守王 你好!可否教我如何把相放出來!
thanks
wai

引用:
原帖由 yatwai 於 2008-9-24 12:09 發表
防守王 你好!可否教我如何把相放出來!
thanks
唔明?!? 點樣放??

可以嚮打post下面上傳又得. 或搵到張相copy and paste都得!! 好簡單呢

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-24 12:07 發表
睇下有無蟹粥!! 果日我去就無. 雞粥我又無乜興趣!!!

整多個生菜包囉!!
咁星期六晚7點左右, 估計使唔使訂位呢???

但睇openrice 的食睇好似極差喎

引用:
原帖由 moneytom 於 2008-9-24 12:52 發表
但睇openrice 的食睇好似極差喎
好唔好食就睇你同邊一個食
醉翁之意不在酒。

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-9-24 12:49 發表

咁星期六晚7點左右, 估計使唔使訂位呢???
我影相果日就係閒日. 就十六號之嘛!! 星期二. 所以去到我走時先至有人黎, 七點半左右, 有八九成客.

所以星期六都係訂定位好少少.

引用:
原帖由 新手上路 於 2008-9-24 13:19 發表

好唔好食就睇你同邊一個食
醉翁之意不在酒。
無錯, 睇下同邊個人食. 同埋以乜野心態去食.

我呢D有歷史背景既客, 除非好差難食, 否則無問題. 而且我覺得而家既龍華, 雖然未必有以前既風味,

但係, 以燒乳鴿黎計, 味道仲keep到. 無雪味, 肉質唔錯. 椒鹽鮮魷就真係要食.

openrice既comment 一時時. 同一間店舖同一個經理, 可以比客人有extremely different既comment.

引用:
原帖由 防守王 於 2008-9-24 13:25 發表

我影相果日就係閒日. 就十六號之嘛!! 星期二. 所以去到我走時先至有人黎, 七點半左右, 有八九成客.

所以星期六都係訂定位好少少.
咁你有無用coupon 呀..

71 1234
發新話題