發新話題

【黑暗電台】輕談吹水青少年 - 嘉賓 iMichael

「教練有獨特眼光,挑選有天份的球員」
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

乒乓論壇先係推動的源頭
本帖最近評分記錄
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-9 14:54 發表

單車.....

咁有幾多全職教練?
應該一隻手數得晒。我試過搞個一個單車比賽,晚上在科學園玩,最終有四五十個警察到場,話呢個係非法賽車。
所以乒乓球幾幸福。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 Suki 於 2015-11-9 15:09 發表

不清楚有幾多全職教練!

但⋯⋯⋯只見到好多小妮子、年輕小伙子站在世界最高舞台(沒有一個人接受訪問是説普通話的),另外室內單車館為佢而設,單車節青馬橋為佢而封橋,公路上男男女 ...
建單車館,真係要多謝黃金寶,當年佢室內賽贏了世界冠軍,及佢個人好有禮、及團隊精神。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 lmichael 於 2015-11-9 15:31 發表

咁你都真係睇到風光個面....., 辛酸個面你唔知. 呢D你表面野,係運動員層面,呢D得益其實幾乎係.....零.
https://hk.news.yahoo.com/%E6%B8 ... 0%E9%9A%8A%E6%BD%AE ...
單車訓練係超辛苦,乒乓球算輕易,所以我對呀囡細個時說,如果咁樣都叫辛苦,就咪鬼做運動。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 sorry 於 2015-11-9 15:32 發表
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2229574&page=1
單車賽係會死人的。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 11:59 發表

這個我完全明白,成就高低絕對唔係單單靠努力付出.

我只係想聽聽一些過來人的分享,在一般情況下,一般運氣下,普通一個6歲學生要達到以上的目標,大約要花多少時間金錢.
只想作個參考借鏡.
可以用坊間的講法,2萬蚊一個月教練費 x 72個月 = 144萬,板及膠的費用是 144萬x10% = 14.4萬,總計大約是 158.4萬,還有如果是要拿冠軍,可能要特別教學,收固定幾萬元。

本地大學學費是 4萬元一年,全期都是 16萬

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 22:57 發表

謝謝!有少少概念啦.
咁時間呢?
每星期大約要練幾多時間?
每星期四至五日,每次一個半至二小時。
如果是囡囡,想短期、即小學時見到成績,可參考呢場波的打法,
2015 學界精英(冠軍) 許心怡 vs 許煒
http://www.hkttf.com/viewthread.php?tid=77633&extra=page%3D1

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 joshualee 於 2015-11-11 23:40 發表

時間咁少?
現在的港青從少都係每星期練10小時左右?
少精都是五晚每次兩小時;通常三年後才見到有成績,先會提升訓練時間。
入港青前,通常都是入少精。

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

引用:
原帖由 yoyo 於 2015-11-13 12:04 發表
我以為你知,我亦唔識查
係有人直入港青,不過係幾年前乒總人士大改動,加上個幾位男男女女在比賽有出色的表現,應該係特意挑選。
現在應該變得好制度化,大多數都是選少精去入港青,我想是乒總想從8歲訓練,及u18、u15和u12都已經有指定人選,訓練之後為港隊。
所以青苗及精英隊已變得邊緣化……
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

發新話題