發新話題

[球例] 比賽中可不可以大聲叫幫自已打氣 (不是挑釁對手)?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

比賽中可不可以大聲叫幫自已打氣 (不是挑釁對手)?

打比賽 (不論大小, 本地定國際),很多人都會叫為自己打氣 (如 draw). 不是對著對手叫, 不是挑釁對手只是幫自已打氣.

是否不容許太大聲?球例有否說明?何為太大聲?

請閣位指教, 謝謝.

引用:
原帖由 Suki 於 2015-9-7 14:14 發表
如果不是挑釁性,個人覺得冇問題!!!

個人也很欣賞全程投入比賽的!
對, 全程投入比. 如贏了一球, 為自己加油增加士氣. 據我所知好多教練都教學生比賽要叫

引用:
原帖由 atcf 於 2015-9-7 14:36 發表
見唔小,大小朋友都常發生,,覺得所謂大聲細聲都是當時環境的感覺,,包括裁判啦,,又冇計音機,所以就冇辨法有一個標準,
"又冇計音機,所以就冇辨法有一個標準" 就是代表主觀,覺得大與小聲,沒有客觀標準

引用:
原帖由 速鳥 於 2015-9-7 14:56 發表
應該無標準,但我估栽培可以有權判斷,聲響是自己為自己打氣,還是要制造粗音,影響對手。
"制造粗音,影響對手" 是不應該,沒有球品的行為

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-9-7 14:46 發表
不能太大聲,因會影響其它比賽的進行
"影響其它比賽的進行" 怎樣判斷? 如有沒有接收投訴?

引用:
原帖由 kwokwy 於 2015-9-7 15:25 發表
較大問題嘅應該係一球波未打完就大叫。我自己遇到擦邊或擦網球都會不自覺大叫,都唔清楚有無打氣成份,但就覺得叫咗舒服啲

另外,大叫的時機同內容都好重要,以下兩個真實個案都係大叫 ...
同意, 以不刻意影響對手為標準基礎, 球品先行

引用:
原帖由 HoHin 於 2015-9-7 16:00 發表
個人愚見,如果嗰球真的打得好靚好勁,發自內心的叫一聲打氣,是人之常情!
非常同意, 亦常見

我本想以另一事例作討論, 但我發帖後聽說有球員剛在乒總杯因大叫而得黃牌警告, 有冇人在場知事發經過?
合情?合理?合例?

引用:
原帖由 BrianDD 於 2015-9-7 17:07 發表
支持留主去信問
不如請各壇主解答 (我知好多都是現任或前任專業裁判)

引用:
原帖由 Suki 於 2015-9-7 17:09 發表
[quote]原帖由 jlamlam 於 2015-9-7 16:41 發表
我本想以另一事例作討論, 但我發帖後聽說有球員剛在乒總杯因大叫而得黃牌警告, 有冇人在場知事發經過?
合情?合理?合例? [ ...
我都是聽說,我不在場,但消息可信. 有沒有在場人仕(觀眾或球員)可簡述事發經過!

引用:
原帖由 alanchan 於 2015-9-7 17:32 發表
小弟有次去睇比賽, 見到有一D小朋友的確太誇張.

當時剛開場, 第一分, 個小朋友的分後好似中邪口抽筋一樣, 口中出一整句不成文的古怪語言!
Draw姐Draw姐姐姐Draw Draw 姐姐姐姐姐Draw姐姐姐呵蝦姐DrawDraw姐.

...
身同感受

引用:
原帖由 atrix 於 2015-9-7 18:24 發表
其實大家應該要有個心理準備

場上的球証就糸上帝

他可以作任何正確或錯誤的決定

如foul 定唔foul 發球

擦定無擦邊

如大家想打出好成績

非先搞好雙方的關係不可  
"場上的球証就糸上帝" 權力越大,是否責任越大? 權力是否運用得宜?
大家點睇

食張黃牌咪唯有跟著靜靜地囉

冠軍教練你好似叫得唔夠我大聲

發新話題