59 123
發新話題

[橫打] 三十幾歲人先黎學橫打?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

橫打

有心唔怕遲

Pycmak
mac

引用:
原帖由 pycmak 於 2015-8-28 17:06 發表
有心唔怕遲

Pycmak
Yes Mak Sir! 繼續努力
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 q9450 於 2015-8-28 08:07 發表

好提議!!不過好多人放工返屋企去都係要幫手湊仔湊女.............
有興遲d一齊報名
中直Yasaka G5 + Baracuda + R7 Soft

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-8-27 21:35 發表
小弟三十有幾, 廿幾年冇打波到最近公司有
我爸爸60幾先學橫打,而家偶然一板都嚇得下人的

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2015-8-29 14:07 發表

我爸爸60幾先學橫打,而家偶然一板都嚇得下人的
好想見識下

年紀漸大,體力下降。練習橫打,棄用全台正手,絕對是正途

如果唔系要逼自己打出咩成績, 幾多歲打乜都無問題。開心最緊要。

不過,如果體力開始下降,手腕開始痛,腳步開始慢。。。都系呢句。。。。
中中直直。。。。。。。終需。。。。轉橫。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

我都係啱啱3字頭先學橫打,而家已經全時間橫打冇正手推擋了,最緊要睇自己順唔順手,如果唔順手就算個潮流係直板橫打都唔會幫助到你。
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

引用:
原帖由 直直地 於 2015-8-30 11:22 發表
如果唔系要逼自己打出咩成績, 幾多歲打乜都無問題。開心最緊要。

不過,如果體力開始下降,手腕開始痛,腳步開始慢。。。都系呢句。。。。
中中直直。。。。。。。終需。。。。轉橫。
直直兄力sell轉橫wor

引用:
原帖由 hamh 於 2015-8-30 11:39 發表
我都係啱啱3字頭先學橫打,而家已經全時間橫打冇正手推擋了,最緊要睇自己順唔順手,如果唔順手就算個潮流係直板橫打都唔會幫助到你。
橫打上手都算ok, 不過冇諗住轉全橫, 中路都係推擋順手d

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-8-30 12:14 發表

橫打上手都算ok, 不過冇諗住轉全橫, 中路都係推擋順手d
頭先睇黃鎮廷捷克公開賽男單準決賽對象Gauzi既片. 佢喺第二局7:9追番8:9嗰個波都係反手正面推.
---- 10:33 pm, 31/8/2015 追加 ----
再睇片. 唔好意思. 之前睇錯咗. 唔係推, 係橫打.

主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

請注意#51有更正.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

冇打二幾十年, 這三四年打番, 由直变左橫, 貪橫板左右走少半步。
直板時都試過中直橫打, 原理簡單, 易學難精。
而家橫板打正生反反和正反反生, 樂趣無限有排玩
乒壇友誼, 強身健體.

其實呢...
如果橫打動作錯唔好打好過打[因為容易傷..小弟已經係例子]

我都成四十歳要搵教練執返基本功重新再學過,打波最緊要打得開開心心~

有心無怕遲, 三十幾好後生 .   識得公司波友五十幾先轉橫板, 都打得好好.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 明哥 於 2015-9-1 11:09 發表
冇打二幾十年, 這三四年打番, 由直变左橫, 貪橫板左右走少半步。
直板時都試過中直橫打, 原理簡單, 易學難精。
而家橫板打正生反反和正反反生, 樂趣無限有排玩
小弟冇接觸過生膠,有機會要見識下

引用:
原帖由 馬琳 於 2015-9-1 18:26 發表
其實呢...
如果橫打動作錯唔好打好過打[因為容易傷..小弟已經係例子]
絕對同意! 早幾打到手腕痛,幸有師兄提點握拍方法同手腕角度。初學千其唔好亂發力橫打

引用:
原帖由 wongtkl 於 2015-9-2 21:52 發表
我都成四十歳要搵教練執返基本功重新再學過,打波最緊要打得開開心心~
師兄果然有heart 我都有諗過搵教練或都報成人班,不過太多年冇打想打番d感覺番黎先。我怕我3分鐘熱度

59 123
發新話題