發新話題

[橫打] 三十幾歲人先黎學橫打?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動
引用:
原帖由 hinjeffrey 於 2015-8-27 23:23 發表
師兄!我都成四十幾歲先跟教練學波!未算遲!加油!
我都有諗過報成人班,但係收工同weekend要幫手湊女

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-8-27 23:33 發表
睇樓主喺直板簽到區既帖, 你用Yasaka玫瑰5 off+ 板. 反手貼焦點3應該匹配. 焦點3配硬offensive板.
係登打士街老細介紹,話就話off+但我覺得反手推波有d慢

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-8-27 23:36 發表

上到檯都唔一定响板
我既情況: 響板個波會靚啲.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
奧恰V1 FL, JP01, X1鉑金
YEO直, 銀V, X1黃金
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
VPS鑽石5 FL, MX-P, 紅V
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-8-27 23:43 發表

係登打士街老細介紹,話就話off+但我覺得反手推波有d慢
係咪用狂3反手推? 用焦點3橫打撥波應該唔慢.
主拍:奧恰Original Carbon FL, JP01, X1黃金
原主拍: 奧恰V1 FL, JP01 Turbo, X1黃金 (原729-08, 焦點3)
CL CR WRB 直, Plaxon 525, Moristo SP
Clearfield直, 802-40, 黃金JO (送人了)

引用:
原帖由 TomLai 於 2015-8-27 23:49 發表

係咪用狂3反手推? 用焦點3橫打撥波應該唔慢.
係,普狂3反手推

乒壇友誼, 強身健體.

引用:
原帖由 BaaBaaChris 於 2015-8-27 23:38 發表

我都有諗過報成人班,但係收工同weekend要幫手湊女
好提議!!不過好多人放工返屋企去都係要幫手湊仔湊女.............
多謝R師兄送贈6星板,永遠不會忘記人家的恩惠。
多謝M師兄送贈波爾,永遠不會忘記雪中送5木2碳。

我6o+再打長者活動,至今近8年,由直板轉横板。打波開心!
  • 橫板  STIGA  5000  FL  
  • 正手  DONIC  ACUDA   S2  
  • 反手  DONIC BARACUDA

引用:
    原帖由 wfling 於 2015-8-28 09:15 發表
    師兄你好!我行緊你條路. 亦都轉咗橫板.

覺得多年沒有打乒乓, 再打返就不要再打直板橫打了, 打橫板喇, 不易受傷兼爽好多

<-->
    .

對業餘愛好者來說,直板也好,横板也好,最重要是個人興趣。不過無論横直,我覺得正反手都要兼顧,可以正反手两面打,樂趣更大。如果選擇直板,横打is a must, 最理想是推擋+横打。30多歲學横打絕對不遲,不過要打到黄鎮廷的功力,恐怕。。。

1)... 非拜黃鎮廷為師不可
    2)... 非拜王皓為師不可
    3)...  不可能
    <-->
    .

小弟初時練橫打用sliver,而家試左好多膠都係外國膠好。
    樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
    林高遠ALC TD V22extra
    奧恰ALC 典馳40度 D05

引用:
    原帖由 wfling 於 2015-8-28 09:15 發表

引用:
    原帖由 乒乓在線 於 2015-8-28 11:33 發表
    1)... 非拜黃鎮廷為師不可
    2)... 非拜王皓為師不可
    3)...  不可能
    我反為鍾意許昕打發多d,不過冇佢咁手長腳長

引用:
    原帖由 tomtom1995 於 2015-8-28 12:09 發表
    小弟初時練橫打用sliver,而家試左好多膠都係外國膠好。
    我都想試butterfly,不過入門級黎講太貴

引用:
    原帖由 KSLiu 於 2015-8-28 11:11 發表
    對業餘愛好者來說,直板也好,横板也好,最重要是個人興趣。不過無論横直,我覺得正反手都要兼顧,可以正反手两面打,樂趣更大。如果選擇直板,横打is a must, 最理想是推擋+横打。30 ...
    同意,橫打好型

對於業餘球友尤其是我呢D五十幾的來説,什麼打法都無問題,只希望打法留有一点特式,讓人容易留下深刻的記憶,這樣已經非常滿足了,
    Guide for happiness:  
    1.Free your heart from hate.  2.Free your mind from worry,
    3. live simple, 4. give more, 5. expect less

學橫打

Baabaachris 師兄,
    你有福啦,我六十幾才學橫打
    mac

引用:
    原帖由 pycmak 於 2015-8-28 16:24 發表
    Baabaachris 師兄,
    你有福啦,我六十幾才學橫打
    睇黎我一d都唔遲喎

發新話題