發新話題

[綜合技術] 長膠技術問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
等我個菜鳥講下經驗;我以前打直版正手反貼反長膠;都係打單面攻,反手長膠只係用來打'木台'內波, block, chop-block(都只係閘下發球), 搓, 拱咁。反手削球主要係離'木台',練左幾堂,最大問題係反正手轉換唔係幾順;打左一排,個反手中台真係死得。轉左橫板,除左反手位側身個下同正手搓波要練返一堂,基本上你唔會覺有問題;如果你朋友打 dtecs 或 stranger ,得閒反手近『木台』重可以打幾下,打到對手

引用:
原帖由 直直地 於 2015-5-14 20:57 發表

呢個講法。。。。

好似好有道理播
lee 個練得好,再加轉板,真係打死好多高手。
但樓主個 fd 打開正手反貼,差唔多要劈掉重練 ,如想轉先打,先試 1.2 stranger, 1.6 dtecs 或其他 2.0 長膠,等快 d 上手

引用:
原帖由 tomtom1995 於 2015-5-15 22:01 發表
佢打1.2TIBHAR GRASS D.TECS ,而家反手加咗彈擊,進攻上都ok,只係削球無咁怪
削球唔洗點怪,削個下當救命一下就算,其實怪係個手勢假動作 ,有西同放冇西。
其實練好長膠個拱、搓、打、block,再加上正手反貼,跟本夠玩。例如對手開個短下比你,你拱、搓(反貼、長膠)都得,幾次就攪到對方個 timing 錯亂

引用:
原帖由 直直地 於 2015-5-17 11:44 發表
好少見到錦 “灰到爆“  既肢體語言。。。。

唔系被打死。。。系自己灰死。。。
徐生直頭打到以為自已中邢,點解有時拉到,有時拉唔到

發新話題
最近訪問的版塊