35 12
發新話題

[球板討論] Yinhe 銀河 的質素如何?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Yinhe 銀河 的質素如何?

師兄們。 小弟初學。啱啱睇紧啲球板嘅網頁。見有隻叫銀河嘅牌子好平。㸃解會平成咁?!!!質素好差的嗎? 會唔會差得嚟性價比好高,可以俾啲新手試下唔同嘅嘢?

求指教!

唔好做傻事!

引用:
原帖由 獨孤 於 2015-4-14 16:55 發表
師兄們。 小弟初學。啱啱睇紧啲球板嘅網頁。見有隻叫銀河嘅牌子好平。㸃解會平成咁?!!!質素好差的嗎? 會唔會差得嚟性價比好高,可以俾啲新手試下唔同& ...
山寨大廠 都係買返正牌子好

引用:
原帖由 slavfung 於 2015-4-14 17:25 發表
唔好做傻事!
即係㸃? 唔值得試?

引用:
原帖由 grizzlyhk 於 2015-4-14 17:30 發表

唔会咋過文具鋪嗰啲掛?

山寨大廠 都係買返正牌子好
唔會咋過文具鋪掛?

回復 4# 的帖子

唔好試,小弟已中招,買yasaka,stiga等牌子較好,二三百很難買到似樣的底板。

引用:
原帖由 slavfung 於 2015-4-14 17:38 發表
唔好試,小弟已中招,買yasaka,stiga等牌子較好,二三百很難買到似樣的底板。
師兄已中招?!
好彩有上來問下先。多謝提㸃。可否講下中伏詳情丶邊款板?

我用過兩塊! 打就唔太差! 但合成木的膠水質素麻麻! 打唔一年裂開咗! 木也易掉絲! 一分錢一分貨!

打過T系的銀河板,對拉很差,仲有好多缺點,但因為加左碳,比較彈。我也打過Butterfly同Stiga的板,感覺差很遠,但貴兩三倍。

銀河有几十只型號球拍,最平訂價人仔56,最貴1380,未必只只得,亦唔會無只得.整体來說銀河板唔錯,尢其係中下价货,絕對對得住价钱.初學几十蚊純木有N字,檜碳有T字,T7,T8都几好,檜面黃芳碳,二百蚊以下就買到.好少少有V字,V15仿蝴蝶藍芳碳唔錯,三百蚊左右.過千蚊D銀河板我就唔建議買,買蝴蝶好啦.

洪华山

銀河d拍價格相宜,尤其d碳拍算玩得下 ! 但用嚟搏命就要諗下 ! 始終一分錢一分貨 .

我打過幾塊都ok ar
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

引用:
原帖由 hungwahsun 於 2015-4-14 18:17 發表
銀河有几十只型號球拍,最平訂價人仔56,最貴1380,未必只只得,亦唔會無只得.整体來說銀河板唔錯,尢其係中下价货,絕對對得住价钱.初學几十蚊純木有N字,檜碳有T字,T7,T8都几好,檜面黃芳碳,二百蚊以下就 ...

回復 1# 的帖子

看到你的signature,你已在用Stiga Clipper Wood, 這是一塊很普及口碑好的純木7夹,劉國樑之前也是用這塊板。你可以遲些才考慮upgrade球拍.  BTW, 直板95g 對很多人來說是超重。

引用:
原帖由 KSLiu 於 2015-4-14 22:07 發表
看到你的signature,你已在用Stiga Clipper Wood, 這是一塊很普及口碑好的純木7夹,劉國樑之前也是用這塊板。你可以遲些才考慮upgrade球拍.  BTW, 直板95g 對很多人來說是超重。
因為有啲師兄話如果打單面的話, 底板就要盡量重。依家仲係領略紧。

回復 16# 的帖子

初學,打直板,尤其中直,我認為要掌握正反手两面拉打技術,不應祇打單面。

覺得銀河的邱貽可黑檀和花梨木都不錯
<-->
.

銀河Y13幾好打,一佰元樓下,做練習板唔錯

銀河有塊膠都唔錯,北斗,打新波ok
樊振東ALC 典馳40度 D05 (正反手貼滿連護邊193)
林高遠ALC TD V22extra
奧恰ALC 典馳40度 D05

35 12
發新話題