27 12
發新話題

【酒樓】香港仔嘉年華酒樓

【酒樓】香港仔嘉年華酒樓

曾幾何時, 香港仔食肆勁多, 所以價錢自然唔貴, 否則實無生意. 記得以前既紅寶石酒樓年代, 至到而家轉左手變左嘉年華酒樓, 都一直做街坊生意 晚晚特價. 不過近年多間酒樓都變左聯營或集團式, 幾個大集團玩晒, 夾埋一齊加價. 真係唔覺唔覺, 有時飲個下午茶, 兩個人都要百幾, 以前七八十都飽到咩咁啦!

今晚同同事打完乒乓波, 有人話請食飯, 仲要就晒我去香港仔, 嘩!! 真係有少少好意思. 哈哈!!

我鍾意去香港仔既嘉年華多過其他酒家, 因為大堂好寬闊, 坐得舒服好多.

佢地既花生都既好食. 唔錯!!!                  

十二蚊三罐獅威, 都算係唔錯.

必食炸蝦丸, 真係好好食, 食過幾間都係呢間正!! (90分)

o者o者煲仔通菜. 夠乾身, 好入味!!! (80分)

椒鹽蝦, 敝, 好少可叫雙重菜式添! 不過呢個蝦都好好食 (80分)

火腩生蠔煲, 好少可, 火腩反而唔夠新鮮. 不過生蠔OK!! (70分)

煲仔通菜, 爽脆!

以前去過呢間茶樓..
d 野好難食 , d 單又亂哂龍 , 埋單果陣見到收多左成倍錢 , 原來係同隔離檯張單撈埋左
不過我果陣係新開果陣去..

引用:
原帖由 出奇老鼠 於 2008-8-4 10:40 發表
以前去過呢間茶樓..
d 野好難食 , d 單又亂哂龍 , 埋單果陣見到收多左成倍錢 , 原來係同隔離檯張單撈埋左
不過我果陣係新開果陣去..
都幾年囉!!

不過服務態度, 跟香港一般酒樓一樣, 都係差果隻. 不過佢既炸蝦丸真係好鬼正!

諗住果個酒樓檔位, 逢幾年就轉轉名!

回復 4# 的帖子

我果次去無食添

回復 6# 的帖子

42蚊有八粒大大粒. 真係好正!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-8-4 10:07 發表
曾幾何時, 香港仔食肆勁多, 所以價錢自然唔貴, 否則實無生意. 記得以前既紅寶石酒樓年代, 至到而家轉左手變左嘉年華酒樓, 都一直做街坊生意 晚晚特價. 不過近年多間酒樓都變左聯營或集團式, 幾個大集團玩晒, 夾埋一齊 ...
哈哈..."紅寶石酒樓",,令我好有回憶呀...
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-8-4 09:21 發表

哈哈..."紅寶石酒樓",,令我好有回憶呀...liness" />  
您回憶可能係紅寶石餐廳!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-8-4 14:01 發表

您回憶可能係紅寶石餐廳!
紅寶石餐廳?  太子果間???  都有少少回憶..十幾年前了..
香港仔紅寶石酒樓係十幾廿年前就有的回憶..
Who am I ?   I am Ping Pong Man~~~~

引用:
原帖由 乒乓人 於 2008-8-4 10:41 發表

紅寶石餐廳?  太子果間???  都有少少回憶..十幾年前了..
香港仔紅寶石酒樓係十幾廿年前就有的回憶..liness" />liness" />
吓, 果時又係叫紅寶石酒樓?! 在下記憶有混亂!

引用:
原帖由 alisonrib 於 2008-8-5 06:53 發表
炸蝦丸~啫啫通菜煲~椒鹽蝦......正呀~全部我都鍾意食咖~
我要快啲好返(腸胃炎)去擦返餐先~
您是一位美食冒險家!

引用:
原帖由 feideepking 於 2008-8-5 10:27 發表

您是一位美食冒險家!
佢就係無食, 所以腸胃先至發惡......!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-8-5 06:59 發表

佢就係無食, 所以腸胃先至發惡......!
咁佢有食唔食, 罪大惡極~!

引用:
原帖由 alisonrib 於 2008-8-5 11:00 發表

我腸胃炎發作前一日(七月廿九日)去完海浪公園,之後諗住去香港仔擦餐勁咖~
打比爹地又講唔出有咩好食,所以無去到.....早知打比你問喇~
可能我唔洗腸胃炎咖~
咁妳下次入黎呢頭, 記得call我啦! 亂咁食野, 噚晚又黎唔到, 都不知幾多野食!

引用:
原帖由 44_66 於 2008-8-5 11:24 發表

夏天食野 要加陪小心啊 , 好易瀨野 liness" />
飲啤就無事啦! 大嘉一支等緊你!! 就黎實易典......

http://www.youtube.com/watch?v=qufPd0s5veA
好一段引起大家到酒樓吃飯的片段!

引用:
原帖由 防守王 於 2008-8-5 08:17 發表

飲啤就無事啦! 大嘉一支等緊你!! 就黎實易典......
守生似乎好飲得!

回復 19# 的帖子

我都食唔到, 開頭肚餓係咁食抄米, 後來想食時已比人掃晒, 我唯有 "畢" D汁黎試, 好鬼正呀!!
(妳咪話比佢知, 費事佢以為我成日讚佢唔知為乜, 我又唔係追妳!!! )

27 12
發新話題