發新話題

[綜合技術] 現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉
華星不是指本論壇的華星
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

回復 21# 的帖子

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 16:14 發表

我估你年不過二十 針鷄=賭波 華星最多人針鷄 唔識你 同你計分 但又緊緊輸比你
就是 dum 鷄 賭波可以幾萬元上落
十幾年前 梁戈亮 來香港 聽聞任何人 都可以讓五球 想同高手過招要過萬。
關華星乜事?
老作還老作, 都唔好拉埋d唔關事既人落水, 唔該

多謝wong sir指導,這些日子實在獲益不少,但是小弟天資有限,未能從文字中理解,即使wong sir在網上影片加以分析,小弟仍有些疑問,假若wong sir能拍片邊講邊示範,相信能夠更加清析和準確,同時亦能造福新一代的年輕球友,以免誤信網上錯誤資訊!萬分感謝

唔好意思 我所講的華星不是這論壇 賣廣告這一間 地區也不同
如有 雷同實屬巧合 做老師唔易做 學生問書離題 老師又識答 點知過了界
黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

唉,唔係個名一樣,只係地區唔同吧
根本個名都唔係叫華星

錯了就是錯了

請問黃教練全名是?我覺得教練你博學多才,能開名知道你的級數,讓我們能真心知道多點乒乓知識嗎?謝謝

引用:
原帖由 eric985281 於 20/8/2014 17:54 發表
唉,唔係個名一樣,只係地區唔同吧
根本個名都唔係叫華星

錯了就是錯了
今日唔精神 十幾年前 梁戈亮 有冇來過香港 都可能記錯 有人針鷄 我冇見過
道聽途說  我鐘意講波經而矣 !!
黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

今日才明白 這論壇 卧虎藏龍  高手臨立
小弟班門弄斧  各路朋友  應從正途  找球會 教練 學習乒乓球
自學很難成才  我所講的理論  網上一蘿蘿
黃Sir

滑板球 是假動作 姿勢回波左大角 但球板迎向右大角 對手正覺防你左大角 誰知球從右大角出枱  
黃Sir

大角救波,盡顯球藝,
咀裡回味,球技日昇.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-8-20 22:48 發表
大角救波,盡顯球藝,
咀裡回味,球技日昇.
盡在不言中

我真係想請教下所講招式既名,請指教,麻煩上面幾位甲組同學指導下我呢d新手

引用:
原帖由 jacky1021 於 2014-8-21 00:20 發表
我真係想請教下所講招式既名,請指教,麻煩上面幾位甲組同學指導下我呢d新手
wasa
邊個敢指教你呀?

引用:
大角救波,盡顯球藝,
咀裡回味,球技日昇.
除咗救波,重可玩雀.

閘球 = 枱內垂直切球  高水平防守打法 還記得我們可以用 快帶弧圈球 來應付對手強力上旋球  
今次用閘球來對付 強力上旋球 先找到落點 利用來球上旋再往下切 效果剛好相反 下旋旋轉更大 回球弧線低 閘球可以解讀成 '枱內快速削球'
攻球手可以免學

黃Sir

引用:
大角救波,盡顯球藝,
咀裡回味,球技日昇.
真係E間。

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 16:14 發表

我估你年不過二十 針鷄=賭波 十幾年前華聲最多人針鷄 唔識你 同你計分 但又緊緊輸比你
就是 dum 鷄 賭波可以幾萬元上落
十幾年前 梁戈亮 來香港 聽聞任何人 都可以讓五球 想同高手過招要過 ...
差不多廿年前,梁戈亮逄人讓十分,最小要打兩局,每局一百,大把人排隊,
只有梁X緯要求平打,但係十分都唔過,梁戈亮當日未失一局.
但係梁戈亮每局都係煲(魚生粥),仲要埋單果分係用反手弧圈.

金同學 今日精神好啲 好似走番去九十年代 聽的板本差唔多 梁X緯 當時被公認是好波之人
也是名人之後 同我八吓 佢是否 梁啟超 的後人  倘若還在 年紀同 梁戈亮 差唔多 年不過七十
黃Sir

齋講有乜用,全部名字都係人作落個技術到。要識用先得。就算梁個時最強之時,也不會是現今的球員對手。日新月異。

發新話題
最近訪問的版塊