55 123
發新話題

[綜合技術] 現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

現今很多乒乓高水平的球員,很多招數都識打,但唔知學名。

他們的論據說: 識打唔識名 好過 識名唔識打
你同不同意這種說法?
如不同意 請看看以下招數 對你自己打法能否可以提升?
剔球 點球 界球 滑板球 閘球

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

多面磨
<-->
.

引用:
原帖由 sorry 於 2014-8-20 10:33 發表
滑板球
Forehand / Backhand Fade
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

學名 (識名)--> 主要用作吹水
招數 (識打)--> 實濟打波用

你做觀眾或旁述就當然 "識名" 重要喇
你做球員就當然 "識打" 重要喇

咁簡單的問題都要問既?

仲有- 教波嘅一定要識打兼識名,如果唔識名,點教啊?
乒乓,象棋都是我至愛

我寧願識打唔識名,至少技術上會好啲,而唔係得把口...

球員要識打
教練要識打兼識名,由其是正確概念,因為要教學生
觀眾就無所謂

只怪自己並非出生火星, 只能參加打波比賽

如有講波比賽, 我定會苦練講波多於打波, 力排眾議, 重新定義招式學名, 將正手變反手, 拉球變削球, 再創新學名, 誓要破全國紀錄, 做個萬能鍵盤戰士

現今高水平教練球員賽在沉悶愚昧, 只知拉球便是拉球, 撥球便是撥球, 並不懂指鹿為馬, 死雞撐飯蓋之真諦, 毫無創意

如能將打球技術化為動漫招式, 每打一球前先喊出招數學名, 打出來的卻與喊出來的毫不相干, 豈非達到欺敵之意

小弟也認識很多香港的甲組乒乓球教練,但他們也沒有樓主在乒乓球知識上認識一半的學名或招式,看完樓上幾個貼的精采偉論,如樓主可以在每個獨特的招式上以拍片的形式描述和講解,小弟定必感激萬分、穫益良多。看完樓主精彩發言,小弟覺得自己對乒乓球的理論和學識接近一無所知,冀望樓主在日後繼續發表精彩的乒乓球理論,等小弟在日後可以再向樓主學習學習,感謝樓主對大家的貢獻,希望可以在日後看到樓主在公開賽上示範各種獨特招式,我祝樓主比賽旗開得勝(如果樓主還會再參加公開賽)。

引用:
原帖由 sammon 於 20/8/2014 10:41 發表
學名 (識名)--> 主要用作吹水
招數 (識打)--> 實濟打波用

你做觀眾或旁述就當然 "識名" 重要喇
你做球員就當然 "識打" 重要喇

咁簡單的問題都要問既?
以前武林界 有少林派 武當派 丐幫 峨嵋派 ......
丐幫班大佬都話 讀書冇用 唔駛讀拳譜、劍譜 仲好打得
以前江湖豪傑 為左武林秘級 你爭我奪 班丐幫都笑佢地無聊。

黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

武林秘級同打波有什麽關係?

引用:
原帖由 乒乓小王子 於 20/8/2014 13:54 發表
小弟也認識很多香港的甲組乒乓球教練,但他們也沒有樓主在乒乓球知識上認識一半的學名或招式,看完樓上幾個貼的精采偉論,如樓主可以在每個獨特的招式上以拍片的形式描述和講解,小弟定必感激萬分、穫益良多。看完樓 ...
小王子
你說話得體 有學識 你說話另我有點受寵若驚 如果你又是教練 我當你識英雄重英雄吧 非常樂意解答問題
上一個貼我提及幾個招數 網上很多video 都有示範 要我拍片太花時間 不如 post video
上來 我可分析 大家可以再討論

黃Sir

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 13:58 發表

以前武林界 有少林派 武當派 丐幫 峨嵋派 ......
丐幫班大佬都話 讀書冇用 唔駛讀拳譜、劍譜 仲好打得
以前江湖豪傑 為左武林秘級 你爭我奪 班丐幫都笑佢地無聊。
小弟少讀書,亦少看傳奇式武俠小説,只愛睇龍珠! 只希望有一天變成蕉急殺亞人去打比賽,功得無量,多謝鳥山鳴大師。

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 14:28 發表

小王子
你說話得體 有學識 你說話另我有點受寵若驚 如果你又是教練 我當你識英雄重英雄吧 非常樂意解答
上一個貼我提及幾個招數 網上很多video 都有示範 要我拍片太花時間 不如果post video
上來 我可分析 大家 ...
Sir_Wong 事忙, 小弟代貼

老瓦教學片
https://www.youtube.com/watch?v= ... d=annotation_487009
以下好似係学名,請指正
36:48 反手快撥
38.30 反手快帶
39:43 反手拉球

引用:
原帖由 kenken168 於 20/8/2014 14:43 發表

知 Sir_Wong 事忙, 小弟代貼

老瓦教學片
https://www.youtube.com/watch?v= ... d=annotation_487009
以下好似係学名,請指正
36:48 反手快撥
38. ...
另一貼我已評過華拿不是做快帶球,想學這招要看唐博士
基本上 對手拉你下旋球 你先反拉用快帶 不是上旋對決用
黃Sir

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 15:27 發表

另一貼我已評過華拿不是做快帶球,想學這招要看唐博士
基本上 對手拉你下旋球 你先反拉用快帶 不是上旋對決用
無所謂啦, 我統稱他們為反手撃球

樓主,我經常聽朋友說dum雞,但我聽不明白,請問是什麼招?

引用:
原帖由 artin 於 20/8/2014 15:55 發表
樓主,我經常聽朋友說dum雞,但我聽不明白,請問是什麼招?
我估你年不過二十 針鷄=賭波 十幾年前華聲最多人針鷄 唔識你 同你計分 但又緊緊輸比你
就是 dum 鷄 賭波可以幾萬元上落
十幾年前 梁戈亮 來香港 聽聞任何人 都可以讓五球 想同高手過招要過萬。

聲明: 十幾年前有間 球館 叫 華聲  和 現在 華星乒乓用品 完全沒有關係
      特此向有關人事致歉

黃Sir

引用:
原帖由 Sir_Wong 於 2014-8-20 16:14 發表

我估你年不過二十 針鷄=賭波 華星最多人針鷄 唔識你 同你計分 但又緊緊輸比你
就是 dum 鷄 賭波可以幾萬元上落
十幾年前 梁戈亮 來香港 聽聞任何人 都可以讓五球 想同高手過招要過萬。
拿拿拿,唔知咩名就唔好亂講,唔好拉埋華星落水
容易有誤會

55 123
發新話題
最近訪問的版塊