26 12
發新話題

[球板討論] 現時的橫板

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

現時的橫板

想請問依家買到的橫板邊塊最硬最快(絕咗版唔計)?謝謝。

普碳有可能

以Butterfly來計, 現時係張繼科T5000
http://eshop.butterfly.co.jp/htm ... 4/category14_0.html

以Yasaka來計, 現時係一快冷門板叫Yasaka Spelancer
http://eshop.butterfly.co.jp/htm ... 4/category14_0.html
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

雀得YASAKA 3D CARBON都已很硬彈
<-->
.

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-23 12:11 發表
想請問依家買到的橫板邊塊最硬最快(絕咗版唔計)?謝謝。
好多板都可以好硬,好快(唔一定係碳板硬過純木)
普碳一定係其中一塊
黑檀7
Innerforce ALC / ZLC,T500
CC7
Carbo 7.6

硬度和速度更加視乎底板的重量和木材的密度而取決

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

DHS典藏08
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

謝謝各位建議,現時結果係t5000 series,  普碳, carbo 7.6, 黑壇 7同yasaka max carbon,大家又會點選擇呢,如兩面用mxp,謝謝各位幫忙

我想選一塊像施碳加兩面灌咗的bryce感覺的橫板,不過依家冇得賣了

Timo Boll T-5000
FH:Xiom Vega Pro
BH:Xiom Zeta
現在愛上了OMEGA5和省狂3做正手
Tenergy64也是本宮的心頭好哦

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-7-23 13:02 發表

好多板都可以好硬,好快(唔一定係碳板硬過純木)
普碳一定係其中一塊
黑檀7
Innerforce ALC / ZLC,T500
CC7
Carbo 7.6

硬度和速度更加視乎底板的重量和木材的密度而取決
都雀得有些純木板彈過碳板, 尤其95克樓上的厚板, 如果密度夠, 更不得了.
<-->
.

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-23 13:52 發表
謝謝各位建議,現時結果係t5000 series,  普碳, carbo 7.6, 黑壇 7同yasaka max carbon,大家又會點選擇呢,如兩面用mxp,謝謝各位幫忙
你打開施碳,咁普碳應也可handle !
配2面MXP係好的選擇,但2膠已重100g,要注意自己可承受的重量。
我都打緊95g的普碳,Omega 4 pro / Hexer (2膠都澎了TRF)
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

我不是打開,只是很久前試過友人的球拍依家的起心肝想轉橫板就想找回那感覺

謝jcclee建議,普碳同施碳有什麼分別呢?

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-23 16:47 發表
謝jcclee建議,普碳同施碳有什麼分別呢?
好多年前的施碳(舊牌)肯定是好好打的!
普碳也是舊牌的比新鋁牌好(在控制上)
速度是不用懷疑,檜面材,脫板快,用咬球出色的MXP或許可以彌補難控的因素。

(PS 本人現用的是舊鐵牌普碳)

除普碳外還有另一選擇嗎?因舊牌冇貨啦,謝

諗緊普碳,t5000定max carbon,頭痛

題外話,各位有經驗的橫板用家覺得什麼橫板係最好呢?快,硬,彈,絕對攻擊形定係買塊唔慢唔快平均形的板呢?當然以兩面反膠計

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-24 15:19 發表
題外話,各位有經驗的橫板用家覺得什麼橫板係最好呢?快,硬,彈,絕對攻擊形定係買塊唔慢唔快平均形的板呢?當然以兩面反膠計
你的要求是快,硬,彈,絕對攻擊型
(而且你的技術是可以handle 這樣的球板)
咁以下都可以考慮:

TB ALC
TB ZLC
(都是Koto 面材)

Amulart
Primorac Carbon
(都是檜面)

Barwell Fleet
Ludeack Fleet
(都是玻碳纖維)

Bty 配2面MXP,板重可選88g-93g
Nittaku 可配M1 Turbo + Rasant,板重可選90g-95g

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-24 15:15 發表
諗緊普碳,t5000定max carbon,頭痛
3D max carbon 整體不算是硬板。

Thx,jcclee,我決定買普碳。謝謝你

26 12
發新話題
最近訪問的版塊