發新話題

[綜合技術] 對快的對手

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

對快的對手

各位球友,如果你們對球速比自己快的對手可以點打呢?我用直板兩邊反膠,正考慮後面轉長膠或橫板兩面反貼,當然,我都知要練基本功的。謝謝

唔好同佢鬥快, 以轉剋快

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-7-5 22:11 發表
唔好同佢鬥快, 以轉剋快
咁十萬轉咁轉,應該點打

十萬轉咁轉,轉身走,唔洗打

我今晚都係,但係一拉起佢頂完又變快了

以慢制快;唔係唔快;適當地快;有慢有快 .

我見過位香港快攻球手對個日本小朋友,頭幾球快到個日本仔睇都睇唔到,個日本仔就記住快攻手的出球路線,每板波的落點位置,跟著唔洗講,每球都一早企定,檔檔檔,所見招數用晒,日本仔贏了。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

防到就係的,一到比賽就手緊到死

理論歸理論,始終都要多的參加比賽,
累積經驗,快中慢對手都對過,自然
就懂得應對了。
乒乓,象棋都是我至愛

謝謝各位球友教路,希望下次可以解決對快的小朋友呢個問題

以拉球去控制對方的速度,這樣做有以下兩種情況:
1. 拉出的球如果對方快推,以慢拉(快帶)還擊,關鍵在於對手推球是長或是短;
2. 拉出的球如果對方慢推,若來球較短,以快拉還擊;若來球較長,以怏拉(加轉)還擊。
以上是小弟愚見,有望指正。謝謝。

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-7-5 10:10 PM 發表
各位球友,如果你們對球速比自己快的對手可以點打呢?我用直板兩邊反膠,正考慮後面轉長膠或橫板兩面反貼,當然,我都知要練基本功的。謝謝
網友Super_phoenix,

若果對手打出來的球太過快,你不能跟得上,最好就是避免和他鬥快,因為快是他的強項。

要阻止對方快,首先你自己開波的時候要開慢波,以發重下旋短球去阻止對手以快攻手段打回頭。千祈唔好發無轉或上旋,因為對手好易抽過來。若果對手不能以快攻手段打回頭,只搓回來,你就要把握機會搶拉,令到對方只能被動的擋,他被動的擋肯定不及主動的快攻的球速咁快,你就以連續拉及落點取勝。

戰例:當年的快攻手江嘉良及劉國樑,就是被華拿以下旋球成功阻止以快攻手段進攻,他們只能拉小弧圈球吊起個下旋,由於球速不高,往往被華拿反衝。

若果是輪到對方發球,對方可能會故意發急長上旋球給你,以制造機會和你鬥快攻。你在近台,若果身體反應唔夠佢快的話,你可以預先退後一步,就可以大大增加反應時間,你就要把握機會搶拉,令到對方只能被動的擋。

若果對手發短球點算?咁你得米啦,對手發短球肯定是慢球,佢自動放棄自己打快攻的優勢。

若果對手在被動的情況擋你的弧圈球,強行發力以加力推擋回來,又如何應付?

你可以拉有轉無轉及以落點變化去控制對手,你不用怕啦,佢亂咁發力打,一定會有好多失誤,盲目送分給你。

你本身已是兩面反貼,你轉做橫拍基本上無幫助你解決問題,可能你根本的問題是直拍的反面只是裝飾,你沒有練橫打。但是,你轉做橫拍,只是握拍方式改變了,是不會自動送給你反手進攻技術,你的問題不單止依然存在,甚至要額外浪費時間去適應橫拍握法。

轉用長膠有利有弊,首先你轉用長膠,是不會自動送給你長膠進攻技術,你的問題不會立即自動解決。若果每個球員都因為唔夠人打,就轉用長膠,就可以由輸變贏的話,咁個個都去轉用長膠啦,咁係唔係會保證一定會贏呢?到頭來又係要以技術取勝!

其實你既問題有兩大個:
1. 以下旋戰術阻止對手快
2. 增強反手的進攻能力

本帖最近評分記錄

今晚好多高手在此過招,得益不少
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

華拿的前衝勁勁勁
<-->
.

引用:
原帖由 super_phoenix 於 5/7/2014 22:10 發表
對付快鎗手,請參巧以下方法:
1. 發重下旋短球
2. 接發球準備對手衝你 正手 中路 反手 必有一路較弱 集中火力 攻其短  避其長
3. 學反手擰球 枱面反攻
4. 學下蹲式發球 增加發球本錢 搏對手唔適應
5. 明知對手比自己強, 要練發球搶攻,攻勢由自己引發, 進攻是最佳的防守, 不是望贏只望分數拉近.
6  如對手發短球, 要練接發球搶攻
7. 平時要練發 '白邊球' , 贏左講句'SORRY' 唔中白邊 這球都唔易接, 練得好 發十球中一、二球白邊
凡搶攻都要全力狂打, 搏兩球中一球都有化算, 起碼有五分, 唔攻可能得一兩分 !
黃Sir
乒乓金句:   講就天下無敵    唔花時間    做就有心無力
                   Behind achievement, there must be at least a training partner.
                   Games may make you happy but practice may help you improve.

發新話題
最近訪問的版塊