21 12
發新話題

[球板討論] Stiga Metal Wood

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:50 移動

Stiga Metal Wood

各位ching好, 小弟有塊讀書時代的陳年舊拍stiga metal wood,
最後搵返心癮起閒時打下波, 都係買D 成品拍打下,
想問下如果想配返正反手反膠, 如果唔想灌膠, 有咩套膠較適合呢塊拍?
小弟技術一般, 都係拉搓多,
多謝各位指教

岩岩出番來玩,可以平平地打兩面Bar。打慣番波後,可以看自己打法去配膠。
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

如果想普及點, 只參予一下可兩邊都紫綿CJ8000試試, 但上膠盡量要找有上此膠經驗的人士.

<-->
.

請你或者講一講,買過甚麽牌子的成品拍用?
(eg. Butterfly ,Donic ,Stiga,紅双喜?)

要配2塊適合的套膠上板不難,
不個建議你帶板上去店舖找專業代勞!

<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

直板定橫板? 幾重呀塊板? 我以前都用呢塊野∼

器材既野豐儉由人
膠皮既價錢由$20到$1000都有
先講講你既budget既幾多先

試過海夫藍鯨二黑色海綿41度效果最佳,力量,旋轉,控制俱佳

上左華星,老闆同ching 一樣都係介紹2面bar,已買^_^

自己無正式學過,都係讀書時候多打,所以技術都唔係好清楚

我果塊係直板,上網睇應該係80g

想問論壇有無大埔區ching,自己想打波但身邉無乜朋友打

引用:
原帖由 desmondh 於 2014-6-25 19:37 發表
上左華星,老闆同ching 一樣都係介紹2面bar,已買^_^

我平日下午打大埔運動埸壁球網球中心。
每星期最少2—3次,通常3-5pm /4-6pm /5-7pm 之類。
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)

引用:
原帖由 desmondh 於 2014-6-25 19:37 發表

弓起你貼了新膠,有新的開始!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

Thanks eddieho!

Jcclee 時間應該ok 喎因我放假都係放閒日

但我打得並不很好希望唔好介意!!

Metal Wood很軟,不合現在的乒乓球
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 BrianDD 於 2014-6-26 16:17 發表
Metal Wood很軟,不合現在的乒乓球
hehehe 我都唔敢講出口,
型!

未來乒乓新球,更加不適合

OMEGA 4 PRO

Briandd 我之前都見有d 內地網站有提呢點,不過我見塊拍放係度都係無用,不如配返塊膠拎黎打下仲實在,然後到時真係唔岩,再配過塊板,起碼唔會晒左塊舊板

回復 15# 的帖子

塊板唔會哂,可以賣比我
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

好耐架喇喎 仲有價值咩?

同埋家下已經黐左兩塊baracuda 落去

回復 17# 的帖子

我專收老球板的
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密