22 12
發新話題

[球例] 問題球討論

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

問題球討論

今日歌街一場雙打比賽
雙方打至大分 2:2
細分 7:8
其中一名選手開波落網,球証判輸
后來球員說因為個波爆左才導致落網
那麼這一球應該計 還是不計?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

絕對要計,

照計
……
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

裁判自己決定 . 但比我會照計,下球換波 . 因為冇人知個波確實幾時爆,有可能係發球打爆唔定 .

又唔知幾時先有鹰眼系统專比乒乓大赛用,咁就可以challenge球証
wlwlwl

問題係點解我地要用同—個波由頭打到尾?
有時—開始球証就給你一個舊到無朋友既波,問球証可以換,有時球証還會話個波還可以打,我到唔知笑或哭好。
唔知幾時乒乓球可以做到好似TENNIS咁,會自動每幾局就換新波
wlwlwl

抝了超過15分鍾 , 多得落後一方教練據理力爭 , 最終取回一分  , 但也因耗費太多時間 , 以至影響了選手的比賽狀態及情緒 , 最終輸掉了賽事.........個人認為今次裁判長的處理方式有點不夠果斷.........無論如何 , 恭喜DBS取得本屆雙打及全場冠軍   

其實中國乒超都變左一分換一個波

最緊要上面肯做野, 乒總就自然會跟風, 不過沙拉拉掛住收錢, 唔得閒理呢d濕碎野

絕對要計,
因球證水平差再一次影響了比賽,可悲可悲!
BTW congrats to the winner :))

引用:
原帖由 dannyyslhk 於 2014-6-2 16:56 發表
抝了超過15分鍾 , 多得落後一方教練據理力爭 , 最終取回一分  , 但也因耗費太多時間 , 以至影響了選手的比賽狀態及情緒 , 最終輸掉了賽事.........個人認為今次裁判長的處理方式有點不夠果斷.........無論如何 ...
果球本身都冇乜好拗, 球員應該一發現爆波就舉手 而唔係判完先講。
我覺得裁判長好似俾裁判誤導咗 先用多咗時間了解事件
這位裁判長一直以來作風超級果斷, 殺人從不猶疑。

引用:
原帖由 johnnyjai 於 2014-6-2 20:30 發表
絕對要計,
因球證水平差再一次影響了比賽,可悲可悲!
BTW congrats to the winner :))
俾你係佢你點樣做得好

引用:
原帖由 wlwlwl 於 2014-6-2 16:45 發表
問題係點解我地要用同—個波由頭打到尾?
有時—開始球証就給你一個舊到無朋友既波,問球証可以換,有時球証還會話個波還可以打,我到唔知笑或哭好。
唔知幾時乒乓球可以做到好似TENNIS咁,會自動每幾局就換新波
試下用裁判角度答一下
1. 球舊係兵總上頭問題, 但用一個波由頭打到尾呢點, 假如球球換新波可能唔肯過你嘅球員比較多
2. Tennis 國際賽的話同足球比賽一樣 應該係同時10個8 個波打緊。。。

香港球証從來都是咁低水準,
咁簡單的問題都要思考禁耐,

遇到開失波,如果我係裁判我會判對方得分。
開失波之後,球員發現波有問題
我會換隻新波,俾機會佢地掃球,比賽繼續。

其實球例一早講明左...已判左既分係唔會返兜

我覺得唔關條球例事。
應該從先後次序黎睇,唔通對拉十幾球,輸左之後同裁判講個波有問題嘅,所以拉失,唔計。。。

引用:
原帖由 (=^x^=) 於 2014-6-2 12:29 發表
今日歌街一場雙打比賽
雙方打至大分 2:2
細分 7:8
其中一名選手開波落網,球証判輸
后來球員說因為個波爆左才導致落網
那麼這一球應該計 還是不計?
球証有冇望下個波有冇爆先?????

球證有無尚權威,判咗先至事後檢討。
無謂阻礙賽事進行。

根本不用拗,應該判輸一分,發個新乒乓波掃幾球繼續比賽!

高手會一早知道個波有問题
Nittaku High Power  ST T05  T64

22 12
發新話題