23 12
發新話題

[綜合技術] 如何改善小朋友喜歡退枱的陃習

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

如何改善小朋友喜歡退枱的陃習

小兒每每打打波就不其然退枱吊高球,好多時就係咁自己
失位而失分,有冇辦法令他改掉呢個壞習慣。

放圍板係佢後面
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

練習既時候放多d前臺。。。。
打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

練波時唔好比他退枱,這是習慣。

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-22 17:16 發表
放圍板係佢後面
唔好笑,王楠都係咁練

一定要多提點指正解釋給他知
紅雙喜DM SP500 SIGMA2 EURO 天弓5
nittaku 玻璃鳥  omg4 pro  rastant
木結他 m1jp R7
紅羽鳥 omg4 euro R7

引用:
原帖由 十萬轉vs零轉 於 2014-5-22 19:32 發表

唔好笑,王楠都係咁練
我想攪笑,但也認真!
<strong>橫板 : Juic Hinoki Carbon lll (ST)
正手 : Donic Bluestorm Z1
反手 : Tibhar Aurus Prime

橫板 : Butterfly W.Schlager FL (96g)
正手 : Tibhar Evolution MXP
反手 : Tenergy 64

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-22 22:40 發表

我想攪笑,但也認真!
認真地搞笑

小弟之前練波都係咁..搵圍板頂住後面 唔比自己退..E家已經好好多

撞到圍板一次扣一個月零用

地下劃條線,過界扣麥記餐.

1.狂擺短
2.陰左右
3.鬥反手
4.發慢球
主拍:Nittaku Waldner Manchester
正:Nittaku Flyatt Hard 2.0
反:Butterfly BryceHighSpeed

先要學生明白有咩擊球時間,之後要求學生係上升後期擊球!

香港大把私人球室細到飛起,想退都冇得你退.

引用:
原帖由 金擇魚 於 2014-5-23 02:05 發表
香港大把私人球室細到飛起,想退都冇得你退.
好多都 "頂Q"

打法:亂、 Cute   gum 拍
Bam波之意不在拍,在乎噼啪之間也,噼啪之樂,得之心而寓之拍也。

有能力幫助別人,就幫啦。

引用:
原帖由 jcclee 於 2014-5-22 22:40 發表

我想攪笑,但也認真!
sorry 我個"唔好笑" means "dont laugh", 不是" not funny", 如有誤會請見諒

引用:
原帖由 calab 於 2014-5-23 01:34 發表
1.狂擺短
2.陰左右
3.鬥反手
4.發慢球
對出面識打波既細路黎講..比呢D佢玩返你轉頭

李賢兄,

你不妨和他討論一下為何他喜歡經常退台,先聽取他的意見及想法,然後才再想辦法去改善。

退台本身並不一定是壞事,要視乎球員的打法類型及比賽實際需要而定,而且也要看打球的目的,若果是純粹娛樂,隨便玩玩,不計教成績,不是想成為香港代表參賽為港爭光,就無所謂啦。

假設是近台快攻打法,特別是直拍握法,經常退台的話,就發揮不出近台快攻的優勢。若果是被對手強攻,需要退台防守的話,這是實際需要,退台沒有錯。

假設是兩面弧圈型打法,特別是歐洲式橫拍握法,球員往往喜歡經常退到中台和對方鬥對拉相持,當處於下風就再退遠一點放高球,這是打球的風格,退台沒有錯。

所以,你好好的和他溝通,了解他的想法,他是否看見電視播放世界級球星的比賽多數都有這些退台的球路,佢有樣學樣,喜歡了這種球風,於是經常退台?

防止他經常退台的方法,最好就是令他知道退台是不適合他的打法,他自願多D打近台,若果他喜歡近台快攻打法,他就不會無啦啦退台放高球啦。

現在他是打緊青苖,不過隊內對手不多,
所以與水平較差的練波時就放高球恰他
們打失,久而久之就習慣退枱。

咁即係無心機認真刻苦練波啦,看見對手水平比自己差,就胡亂放高波玩玩對手,結果就是自食其果,染上退台放高波的習慣。你不如問下佢仲鍾唔鍾意打好D波啦,鍾意的話,你自己搵多一個專業教練親自教導及陪佢打波,水平高佢好多,就唔會輕敵隨便放高波玩對手啦。

23 12
發新話題
最近訪問的版塊