發新話題

[橫打] 請問黃皓的狂皓直板適合橫打嗎?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

請問黃皓的狂皓直板適合橫打嗎?

小弟最主要都是關注重量問題
之前是用stiga的penhold7層+狂飆3+lkt超能量
橫打拉球都無咩問題 但係好重 一發力塊板就會離手 搞到唔敢用力 又搞到手痛
如果改用狂皓板 膠皮不變 重量會輕很多嗎? 有什麼其他建議?
Thanks!!!

The most important is to control the weight of racket.
The best weight is < 175g, including rubber.

how heavy is your blade?
1) N656 國天藍棉/狂飆+60號海綿
2) Arctic Wood 省狂藍棉/MXP
3) Emerald Rasant PowerGrip/Grip
4) 龍5 典馳Type D / 狂飆350
5) 玫瑰CL: 正手 Nittaku大字狂3 反手 tenergy 64
6) Butterfly Kim Taek Soo (紅標金)正手 MX-P  反手 Tenergy 80
7) Butterfly Kim Taek Soo ( 韓金 )
8) Darker Speed 90 10mm  正手 藍V
9) Kokutaku 超super超 極 10mm

狂飈皓亦不會比你現用底板輕,不般都八十頭克重

其實直拍橫打打法用五夾加碳或者齋五夾就好,七夾太重啦,你買板時要買啲唔超過88g(個人睇法,我練習嗰塊94g,主板係86g).

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-5-16 05:32 發表
其實直拍橫打打法用五夾加碳或者齋五夾就好,七夾太重啦,你買板時要買啲唔超過88g(個人睇法,我練習嗰塊94g,主板係86g).
直拍橫打打法用五夾加碳或者齋五夾就好, 好同意 .  
練習嗰塊94g, 師兄你腕力驚人 .

板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

引用:
原帖由 super_phoenix 於 2014-5-16 05:32 發表
但係差果幾g真係咁大影響?
同埋又應該配d咩膠皮?自己用落覺得反手既lkt超能量撞擋唔錯 係拉波唔係太食膠 正手唔用狂飆又用咩好?而家打到第二隻手指紅鬼哂lol

引用:
原帖由 hamh 於 2014-5-15 21:54 發表
how heavy is your blade?
家中沒有能夠量呢D物品既磅
但係塊板重得黎係聚哂係板面既方向

引用:
原帖由 okamaokama 於 2014-5-16 20:42 發表

但係差果幾g真係咁大影響?
同埋又應該配d咩膠皮?自己用落覺得反手既lkt超能量撞擋唔錯 係拉波唔係太食膠 正手唔用狂飆又用咩好?而家打到第二隻手指紅鬼哂lol
自己有一塊直板87g, 另一塊92g.  上左膠打一陣就覺92g板真係好重, 橫打手好易累.  有什麼辦法? 就是92g板板肩兩邊都磨多的. 即刻手舒服左.

正手考慮用Andro Rasant, 反手用 xiom vega europe.  兩塊都係較輕以打弧圈既德國膠皮.
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

不好意思成日發問
如果塊板既重心向番個柄多d 會唔會揸落手感覺輕d?
聽講黃皓板個重心後d 同埋將塊反手膠貼到上柄
始終係為興趣而打 無錢買歐洲膠 thanks!

發新話題