發新話題

[球例] 唔識打乒乓波可否做乒乓球裁判?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:10 移動

唔識打乒乓波可否做乒乓球裁判?

今日有個裁判同我講做裁判 其实可以唔識打乒乓波

對,我也是識打乒乓波的
人生中會結識到很多人
有些只能做朋友
有些會更親密

引用:
原帖由 mao 於 2013-11-26 00:39 發表
其實除左球員之外,乜野領隊,教練,裁判,觀眾,其实可以唔識打乒乓波

最好都係識打波啦。
wlwlwl
Forehand: inverted
Backhand: Tibhar Grass Dtecs

其實好似好多裁判都唔識打波架!
主板:剛力 正手MXP 反手D-TECS 0.5
副板:羽佳純子 正手MXP 反手D-TECS 0.5
練習板:TIMO BOLL ALC- FL 正手 MX-P,反手T64
練習板:黑鐵牌大力神 正手MXP,反手T64
練習板:黑鐵牌普碳 正手MX-P反手T64
練習板:綠翡翠 正手MXP 反手仙人掌1MM
練習板YE GATIEN正手T05反手837,Stiga ROSEWOOD NCT V-FL 正手MXP,反手Screw soft
朗朗的主板:TIMO  BOLL ZLF FL 正手MX-P反手D-TECS

唉,見到有些裁判的判斷的確因為唔識打波而不合理,有些球的判斷要加上球的來势及方向才能作出,就是不識打波又不夠阅讀球赛,希望可以他們可以有進步!
愛吃愛喝愛打波,希望改善球技和壞脾氣

我見過好多次,球員穿越而少判吾識就判左被穿越者得分。

其实唔識打波,或唔打波真係可以做裁判
不過做裁判要懂球例
識打波未必懂球例,就算比你打到甲組 球員懂的可能只是一般常識
當然識打波做球証起步上手會快好多
但便不等如甲組球員做球証比丁組好
丁組球員做球証比唔識打波好
好似 NBA 咁,D球証可能唔打波,但是是專業的球証
而香港的裁判其实全部只是 part time
是否可以多一點体諒

曾幾何時坊間有人話我,拿住塊長膠學人攪比賽攪論壇
我沒有回應,但心里說了一句 WHY NOT ?
香港乒乓網
查詢電話:97020720
就是忘記背後,努力面前的,向著標竿直跑。腓三:14

道理好似有牌渣車,係唔使識修理氣車,當然有這方面知識係好點的。香港地做全職裁判應該養唔起家,判錯球有時係睇唔清楚,未必唔知球例。

雀得識不識那項目其實都幾模糊的, 怎為知識打球, 有人覺得曉發球不犯規都叫做識, 有人要求可對拉數板... ... 像懂電腦與否差不多, 有人認為自己識開機, SEND到電郵叫做識電腦, 即使連防毒軟件彈出來叫人買的REMINDER都不懂得盡快答了它以免阻礙部電腦運行的KNOWLEDGE都沒有, 大家會認為此不算識用電腦........

用識不識打乒乓/用電腦好模糊, 用打不打會明確些.
<-->
.

直接関係嗎,球証球技對判斷球賽有冇直接関係呢,答案应只是好小的部分,佔2%到,如果是,那麼專業知識佔98%,專業的操手更為重要,只作閒人討論。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

熟讀而又理解球例就可以啦!

好似丁寧輸比李曉霞就係輸比嗰個球証,
比賽撞著呢啲球証,唯有大嘆倒霉。

回復13#的帖子
裁判熟讀球例是理所當然,理解它又是另一回事。試問一個初級裁判試,你衹需熟讀八頁纸的Law of Table Tennis就可以去應試,但是也有人考試不及格。"熟讀而又理解球例就可以啦!",這句說話我覺得有點疑問? 所以做裁判員不是一份優差,希望打比賽的朋友們有時都要對裁判員多多包涵。

回復 4# 的帖子

的確

好例子,的而且確奧運女單決賽,丁寧輸俾裁判,該裁據悉已經果場比賽完了之後已收皮

quote]原帖由 李賢 於 2014-5-22 15:53 發表
好似丁寧輸比李曉霞就係輸比嗰個球証,
比賽撞著呢啲球証,唯有大嘆倒霉。 [/quote]

最好就識打la

引用:
原帖由 mao 於 2013-11-26 00:39 發表
其實要釐清唔識打波嘅定義先可討論!
1 冇乜打過,或未參加過比賽,掂吓咁實有!
2 有打過,不過唔叻!
就第一點解説:
其實冇掂過一樣運動,並唔代表你唔可以執法,只是如果你
沒有長時間參與該運動,你對該運動的判斷或有所遲慢,不
是球例純熟與否問題!係指嗰一刻快速嘅判斷,例如:發球
有否擦網,特指很輕微嘅擦網,有打開波較易察覺吧!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

當然可以
為甚麼教練可以教球員但打球卻比較差?
因為他們專長是教而不是打
放在裁判道理亦一樣
他們知道規則但不懂打的技術
兩者是有分別的,但有認識固然有幫助
龍版張繼科, 正MXP, 反baracuda
YES,正MXP,反R7(借友用
Power Defense, 正狂3, 反d. tecs
CL, 正neo狂3, 反superblock
一位不自量力的新手

發新話題