發新話題

[綜合技術] (直板)手指會唔會掂到膠皮?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

(直板)手指會唔會掂到膠皮?

各位好, 小弟係新手一個

最近砌左一塊直板, 膠皮感覺上貼到好落

食指與姆指握得深時, 會掂到膠皮, 感覺有點不舒服

請問各位, 這是正常現象嗎? 還是我既握拍姿勢有問題?

謝謝解答!

當然有問題
砌拍時應該要度手指位
按照自己的習慣和要求, 而决定貼膠的位置

其實應該係因應返自己喜好 但你自己都覺得唔舒服既 咁好明顯要搞搞佢

自己覺得舒服便可以啦

咁多位師兄, 咁你地用直板時, 食指與姆指會唔會掂到膠皮呢?

引用:
原帖由 evertony 於 2013-10-5 19:18 發表
咁多位師兄, 咁你地用直板時, 食指與姆指會唔會掂到膠皮呢?
不會,一係就貼到底學王浩全橫打,佢咁做係要就返個重心,反正佢都唔推擋

引用:
原帖由 evertony 於 2013-10-5 19:18 發表
掂唔掂到睇自己喜好,但係㩒到膠就不應該的!
BTY AmuItart 正手: Tenergy 05 反手: Tenergy 64
BTY ALC 正手: Tenergy 05 反手: Donic S1
BTY Hadraw Shield 正手: BTY Bryce 反手: KTL Stranger
BTY 朱世爀 正手: Xiom Omega V Pro 反手: TSP Curl P-1
BTY Photino 正手: Xiom Omega VI 反手: Yasaka AntiPower
VICTAS 松下浩二 正手: Tenergy 05 反手: TSP Curl P-4

先多謝咁多位師兄解答!!
引用:
原帖由 青見人 於 2013-10-6 00:18 發表

掂唔掂到睇自己喜好,但係㩒到膠就不應該的!
想問下但係之後係咩字? 出唔到

引用:
原帖由 evertony 於 2013-10-6 18:35 發表
先多謝咁多位師兄解答!!

想問下但係之後係咩字? 出唔到
襟<- 禁/按

(橫板): Rosewood XO + Nittaku Alhelg+ Nittaku Hammond Pro Beta
(日直) :Butterfly 金擇洙(老金) + Butterfly Bryce Speed

引用:
原帖由 NitChit 於 2013-10-6 23:38 發表

唔該師兄指點!

發新話題
最近訪問的版塊