發新話題

[其它討論] 有關換膠皮技術數問

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 03:52 移動

有關換膠皮技術數問

請問一下版友們一般:-
1. 係咪會搽完再風乾膠水 x 3次先會正式貼去底版度?
2. 通常你地會用鉛筆係海綿度畫好板形,貼左上去先剪走多餘部份,定係剪走多餘部份之後先貼上去?
3. 點樣可以確保海綿與球拍之間沒有氣泡或空隙?係咪用滚膠棒已經OK ?

希望熟手版手交流下心得,好想可以自己安裝同配球拍

答:
1. 把套膠同波拍各揸一片膠水,風乾後即可上膠 .
2. 上膠後用cutter把套膠的多餘部分cut去 .
3. 上膠時可利用一些圓柱形物體將套膠壓平,這樣可確保海綿與球拍之間沒有氣泡或空隙 .
本帖最近評分記錄

補充返少少:
1葉師傅所講搽一遍膠水係指水溶膠水,通常舊式有機膠水就要搽兩三遍!

2用筆劃記號只不過係怕有位置冇膠水到唧,面積搽大一點就ok啦!
  同埋記得用濶身刀片嘅cutter,刀鋒突出長度剛夠cut就可以,等把刀好力d!

3上膠時將海綿向外微微彎起,由拍柄前端中心位置為起點,慢慢將膠放平放下,再用膠棒碌平便可!

本帖最近評分記錄

多謝弧圈兄提供

不過我怕自己貼唔實同剪崩塊膠,都係你幫我貼比較穩陣
比賽從不介意勝敗,友誼第一,只求開心

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2013-7-10 11:21 發表
多謝弧圈兄提供

不過我怕自己貼唔實同剪崩塊膠,都係你幫我貼比較穩陣
Paul兄,好的!
精工貼膠,收費一餐下午茶!

引用:
原帖由 弧圈結合亂打 於 10/7/2013 11:57 發表

Paul兄,好的!
精工貼膠,收費一餐下午茶!
好抵呀!幫我貼100塊,都係一餐下午茶
比賽從不介意勝敗,友誼第一,只求開心

引用:
原帖由 C.Y.Paul 於 2013-7-10 12:07 發表

好抵呀!幫我貼100塊,都係一餐下午茶
果然係變態Paul超人!

但係用CUTTER會唔會唔夠力 ?
以前試過唔夠力,同埋側邊有狗牙  

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2013-7-10 13:00 發表
所以一定要用濶身

引用:
原帖由 Edward_Chan 於 2013-7-10 13:00 發表
所以要用濶身界刀,角度唔好太企,底下墊本雜誌,力度要界穿雜誌面層!

發新話題
最近訪問的版塊