47 123
發新話題

[橫打] 練橫打問題

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:33 移動

練橫打問題

轉左橫板後, 有幾個月冇打直板.  尋晚心思思打返自己直板.  最後用YEO直板 (加埋膠重179g) 同同事練橫打練左1個鐘.  發現以下問題.

1.  橫打, 拉斜線拉唔死佢:  已盡量沉肩, 垂手, 放鬆身體同手腕, 係觸波一刻手腕加速, 拉既波好似唔夠快.  係物夥問題?  係橫打膠729焦點3問題, 遝是自己姿勢問題?
2. 今日手腕痛.  係唔係要做手腕熱身?

唔同我注定打唔成直板? 心里 真係唔想賴地硬.   有冇師兄可以指點下?
板:Timo Boll ALC FL
膠: FH: ELS; BH: R7S
喜歡: 多板數來回

ME 2

除非反手唔拉波,否則用橫拍也會遇到呢個問題 !!!!!!

橫打膠729焦點3問題

引用:
原帖由 kelvinyaar 於 2013-6-11 12:09 發表
橫打膠729焦點3問題
的確係有少少唔夠力,因為呢塊膠係用黎練習發力.

引用:
原帖由 火鳥號 於 2013-6-11 11:28 發表
除非反手唔拉波,否則用橫拍也會遇到呢個問題 !!!!!!
唔知點解, 橫板甩手腕好似少過直板橫打.  同埋橫板塊板軟的, 膠係vega asia.

上網睇吓啲橫打教學,睇睇動作同其他人有咩分別

因為橫拍手柄已有凹位設計考慮反手擊球,

但是,直拍如像沒有!!!!!
引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 14:26 發表

唔知點解, 橫板甩手腕好似少過直板橫打.  同埋橫板塊板軟的, 膠係vega asia.

我都有相同問題,轉橫板後,手腕用少左,拉及彈都比直板易,殺傷力及突然變速都好易得分,但回到橫打後就無力,加上為求上台,少用手腕,殺傷力大不如前

回復 1# 的帖子

不是應該在出枱時不用手腕因為無力在枱內是用肩作轉換點來擰拉(也要用手腕和注意甚麼旋轉)

回復 1# 的帖子

睇下王皓D横打教學

心理多,個心去咗横板度揸返直板梗係樣樣都唔順咁
右手直板兩面反膠

多謝樓上各位師兄意見.  其實睇左好多次王皓橫打片段, 轉橫板有兩個原因: 1. 想睇下由橫板反手可否偷少少直板橫打技術.  2. 上年年尾打波傷左中指後, 每次打直板後中指都痛, 打橫板真係唔痛.

其實真係覺得直板橫打好型, 特別欣賞遠檯直板橫打拉嬴橫板對手. 所以一心思思, 就會拎塊直板玩下, 好想搵方法克服打直板手腕同手指痛問題.

絕對係膠既問題,俾你用到44同46度一樣太軟,唔一定要換到64,換塊高級德套如rasant/5q/m2試試

引用:
原帖由 johnli 於 2013-6-11 22:18 發表
多謝樓上各位師兄意見.  其實睇左好多次王皓橫打片段, 轉橫板有兩個原因: 1. 想睇下由橫板反手可否偷少少直板橫打技術.  2. 上年年尾打波傷左中指後, 每次打直板後中指都痛, 打橫板真係唔痛.

其實真係覺得直板橫打 ...
如果你中指指骨痛的話, 就要小心一點, 我都試過好大件事, 入廠都嚇餐死!!

焦點3係好輕的直板橫打膠來的! 可以用來減輕直板過重問題! 只係不會太要求有什麼威力而已!
< -- 新手中的低手
< -- 弧圈再結合慢功

引用:
原帖由 alanchan 於 2013-6-11 23:00 發表

如果你中指指骨痛的話, 就要小心一點, 我都試過好大件事, 入廠都嚇餐死!!

焦點3係好輕的直板橫打膠來的! 可以用來減輕直板過重問題! 只係不會太要求有什麼威力而已!
記得ALAN兄你曾經講過因為中指指骨痛, 好似入廠打針, 你咁樣一講, 諗起我都滴汗,

中指指骨痛, 好似入廠打針, that's mean your basic is wrong.  use the wrong power.
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

回復 17# 的帖子

why wrong?

我都因為中指痛才直轉橫,後來將中指放直,放軟隻手來打及握板高一些就不痛,結論是橫打要求柔軟度很高,硬來不行。

Becuase if your format is right, it won't happan.... 99% overpower....
BTY Photino, T-05, T-64.

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄
是非成敗轉頭空,青山依舊在,幾度夕陽紅。
三國

47 123
發新話題