22 12
發新話題

想問吓仲有幾多人打削球?

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:36 移動

想問吓仲有幾多人打削球?

我見過好多人直板背面都打長膠或生膠,但通常用嚟暗人,很少真正打削球,係香港好少見遠枱削,唔知依項技術仲有冇人玩?

回復 1# 的帖子

我用直板離枱削波

引用:
原帖由 KKFan 於 2013-6-5 11:28 發表
我用直板離枱削波
直板削球難度高啲,請問你用咩膠削?

回復 3# 的帖子

T Bar Dtec OX 無綿
反手有二種削法,正手有一種

引用:
原帖由 KKFan 於 2013-6-5 11:47 發表
T Bar Dtec OX 無綿
反手有二種削法,正手有一種
我啱啱試玩削球,想請教吓攻守比例幾多? 正手主攻定削多? 反手有邊兩種削法?
我反手長膠一定守多過攻,除非近枱彈兩下!

我~

但現在想轉攻,但正手握拍唔同和連續攻太弱....

引用:
原帖由 vivavincent 於 2013-6-5 12:37 發表
我~

但現在想轉攻,但正手握拍唔同和連續攻太弱....
正手握拍會有分別? 你橫定直?

要睇上定下旋,上旋正或反手可界或削,下旋反手可頂、挑或backHand
正手頂、挑或抽.

反手前身向下、右腳踏前一步(大細步視乎波的落點),手由上而下向前再向下削,另一種係倒板離抬削,
右手一樣前身向下、右腳向橫、前或後移動,步法要快,手由上而下向前再向下削,希望對你有用

現在打削球的人都是右手橫板 正手反貼 反手長膠
直板遠削等同左手削球都是買小見小
而直板近抬閳波我見過不少 也是直板長膠最大路的打法
Volvo D10A-245:HL7646 HV6947 HV7333

回復 1# 的帖子

我打削球的,橫板正反反長

引用:
原帖由 jackiekiki 於 2013-6-5 12:43 發表

正手握拍會有分別? 你橫定直?
橫,正手握拍會向上指。

削球守得多,唔係太好,太被動。
我通常鐘意削兩三板,跟住就攻

你地用咩板玩削球?

回復 14# 的帖子

朱世赫

引用:
原帖由 WahYanHyuk 於 2013-6-7 17:12 發表
朱世赫
用咩膠?

回復 16# 的帖子

正手T05反手P1R

正手狂三 反手P1R

削球嘅正手居然打狂飆=3=?

回復 19# 的帖子

其實削球正手用狂3嘅人好多 因為夠轉,我識一個前國家二隊都係削球狂3正手

22 12
發新話題