39 12
發新話題

[綜合技術] 點解我拉D波拉極都無轉

本主題由 (=^x^=) 於 2023-10-31 04:20 下沉

回復 19# 的帖子

你兩樣5050個波又快又轉

可能你要練習一下磨擦既感覺,或是磨球磨擦球既位置都有影響

木:樓下文具店流星(TM)
正手:盾牌套膠
反手: 紅雙喜C8

拉波唔轉主要係動作問題..膠唔係個主因令係你拉波唔轉

如你拉下旋,你係拉得最好

我囡囡有時都會,主因係出板的速度慢,板停在球時間因為要加力向前但磨擦不足,人的自然反應就會打球,磨擦足就自然以拉代打,要是單靠手力是唔夠的,轉腰快是關建。

技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

你動作錯,變左撞
YEO
正手 : 狂飆3
反手 : baracuda

我都想學下怎樣拉到個波又快又冲又不轉

照樓主形容, 個波不轉就做到又快又沉, 更加令人難防
<-->
.

拉波唔轉同開波唔轉一樣咁好玩。
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

磨擦不足

用塊打到發悶的普狂三拉都不轉的話先要找解救
<-->
.

問題係t05唔轉 一用狂3 狂2就轉到hihi 唔通我要打中國膠

引用:
原帖由 alexeiwong 於 2012-9-13 22:26 發表
問題係t05唔轉 一用狂3 狂2就轉到hihi 唔通我要打中國膠
同意, 中國膠其實性價比超高.  買2塊中國膠都平過1塊外國貨. 另外以上幾位師兄講既技術好重要 (雖然聲音果PART唔係好明), 多的研究, 亦可上YOUTUBE睇片.

狂/天系套膠算係中國玩具經典發明

引用:
原帖由 alexeiwong 於 2012-9-8 21:19 發表
點解我拉D波拉極都無轉 係完全無轉 但係就超快 對D反應快既人好輕鬆接到
就算人地拉個波有轉 我都係拉到無轉 y? 我都係跟D教學片學 我用橫板 兩面t05
拉假弧圈喺高級技巧嚟架.  
本帖最近評分記錄
底板: Yasaka Giaobao 5
正手: 紅雙喜天極II (黑)
反手: Butterfly Tenergy 64 (紅)

引用:
原帖由 ninthuncle 於 2012-9-14 12:28 發表

拉假弧圈喺高級技巧嚟架.  
笑左

係時代要垃假弧圈,即是在用板邊拉波!
技巧可以用錢買,
但體能一定要自已練,
質量一定就要靠克苦。

假弧圈好勁架.
比賽到左重要關頭. 你拉假弧圈. 對方一壓. 包保佢一定落網

回復 39# 的帖子

板邊開波我成日用至於拉波就........

39 12
發新話題
最近訪問的版塊